Antena 3 CNN International News Putin: ”Sancțiunile Occidentului asupra Rusiei ne-au ajutat”

Putin: ”Sancțiunile Occidentului asupra Rusiei ne-au ajutat”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a găsit o parte pozitivă în sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite. Există, susține el, o parte bună.

Putin: ”Sancțiunile Occidentului asupra Rusiei ne-au ajutat”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Iul 2021   •   11:59

UE a pus în funcţiune trei dispozitive de sancţiuni după anexarea Peninsulei Crimeea: interzicerea oricărei investiţii în Crimeea şi Sevastopol, o listă neagră de personalităţi şi companii acuzate de participare la destabilizarea Ucrainei şi sancţiuni economice care vizează bănci, întreprinderi din domeniul apărării şi companii petroliere ruse.

UE interzice de asemenea investiţiile financiare în Rusia.

Măsurile au ca scop să constrângă Rusia să renunţe la activităţile sale de destabilizare în Ucraina

Însă logica sancţiunilor europene ca răspuns la agresiunile şi provocările ruse s-a dovedit „ineficientă”, a subliniat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul dezbaterii consacrate Rusiei din cadrul summitului european de la Bruxelles.

În conferința de ieri, ”Linia directă”, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a avertizat pe cei care vor încerca din nou ”metoda” sancțiunilor contra Rusiei.

”Moscova va găsi modalități asimetrice de răspuns la sancțiuni, fără a-și dăuna sieși, nu intenționăm și nu vom adopta măsuri de răspuns care să ne facă rău nouă înșine.”

Președintele rus a dat exemplul SUA: ”Americanii, spre exemplu, zboară și acum în cosmos cu motoarele noastre, sunt folosite pe scară largă motoarele noastre de rachetă pentru ca navele spațiale americane să iasă în spațiu.

Le-am livrat ani la rând… Ce să facem, să le stopăm în propriul nostru detriment?”.

De asemenea, cazul Boeing, care, în mare măsură, ”probabil cincizeci la sută, își construiește avioanele cu titanul nostru. De ce ar trebui să oprim producția noastră de titan?”.

”Dacă ei depășesc niște limite, noi găsim modalități asimetrice de răspuns, suficient de sensibile pentru partenerii noștri”, a subliniat președintele rus.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a arătat că economia rusă s-a adaptat la sancțiunile Occidentului – ba mai mult, sancțiunile au contribuit, la dezvoltarea unor domenii.

”Sunt așa numitele programe de înlocuire a importurilor, de schimbare a tehnologiilor de import cu propriile noastre tehnologii, care au dat un frumos impuls dezvoltării sferelor de producție înalt tehnologizate”, spune Putin, subliniind că, ”pentru producția noastră, a fost chiar un avantaj”.

De asemenea, este cunoscut că agricultura rusă a devenit, odată cu anii sancțiunilor, unul dintre cei mai mari producători și exportatori mondiali.

”Agricultura a cunoscut un salt, pe care nici nu ni-l puteam imagina în anii trecuți”, subliniază Putin.

Și în cazul datoriilor statului și a sectorului comercial, restricțiile financiare introduse de Occident au avut un efect contrar celui scontat – aceste datorii s-au redus, a arătat președintele rus.

”Sunt și alte chestiuni pozitive: sistemul de plată ”Mir” și, în general, întreaga consolidare a sistemului financiar”, a explicat Putin.

”În faptul că acum ne intimidează sau introduc, pe piața secundară, restricții asupra obligațiunilor noastre și a împrumuturilor de stat, privind lucrurile în ansamblul lor, sunt și aici anumite plusuri, aspecte pozitive”.

Totuși, Putin a adăugat că speră ca relațiile Rusia-SUA să revină la normal, dar a precizat că speră ca deși SUA  pare să înțeleagă că ”lumea se schimbă, ”continuă să încerce să păstreze monopolul”.

”Lumea se schimbă, și o face cu rapiditate.

Oricâte sancțiuni ar fi aplicate Rusiei, oricât ar încerca să ne sperie, Rusia se va dezvolta. suveranitatea economică este în. creștere, potențialul militar a ajuns la un nivel foarte înalt, și din multe puncte de vedere a depășit multe din țări, ba chiar și Statele Unite”.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: sanctiuni
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close