Antena 3 CNN International News Doi membri ai Congresului SUA au plecat de capul lor la Kabul. "E de nedescris să vezi militari SUA în mijlocul oamenilor cuprinși de emoții extreme"

Doi membri ai Congresului SUA au plecat de capul lor la Kabul. "E de nedescris să vezi militari SUA în mijlocul oamenilor cuprinși de emoții extreme"

Doi membri ai Congresului american sunt criticați de administrația Biden și de o parte a presei americane, după ce au reușit, la capătul unei curse cu mai multe etape, să ajungă în capitala afgană într-un zbor neanunțat.

Doi membri ai Congresului SUA au plecat de capul lor la Kabul. "E de nedescris să vezi militari SUA în mijlocul oamenilor cuprinși de emoții extreme"
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    25 Aug 2021   •   13:13

Seth Moulton (foto, stânga), membru al Partidului Democrat și Peter Meijer (foto, dreapta), membru al Partidului Republican, au petrecut mai multe ore pe aeroportul din Kabul, marți, în plin proces de evacuare, care se desfășoară sub presiunea termenului-limită, 31 august.

Moulton a scris pe Twitter că el și colegul său republican au mers în Kabul tocmai pentru a susține cauza prelungirii procesului de evacuare după finele lunii august.

El susține că au planificat lucrurile astfel încât să nu afecteze operațiunile de extragere a civililor și să "nu ia locul nimănui".

Congresmanul democrat a publicat pe rețeaua de socializare o fotografie cu civili afgani opriți la intrarea în aeroport de militari și de garduri de sârmă ghimpată și a menționat "sentimentul de nedescris" pe care i-l provoacă priveliștea "soldaților americani înotând printr-o afluență de oameni disperați și pradă emoțiilor extreme, așa cum lumea n-a mai văzut".

Moulton și Meijer, foști veterani ai operațiunilor militare ale SUA în Orientul Mijlociu, au mers inițial cu o cursă comercială spre Emiratele Arabe Unite, neînsoțiți de colaboratori și fără să anunțe conducerile partidelor pe care le reprezintă.

Ei au ajuns pe aeroportul Hamid Karzai din Kabul la bordul unui avion militar al unui stat aliat. În același mod, cei doi au reușit să se întoarcă din Kabul.

"Ca membri ai Congresului, avem datoria de a superviza puterea executive", au spus Moulton și Meijer într-o declarație comună.

Aventura lor în Afganistan a atras atenția șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Într-un mesaj transmis marți, aceasta le-a cerut congresmanilor să nu se ducă în Afganistan, pentru că astfel de demersuri ar lua din resursele eforturilor de evacuare, fără ca acest lucru să fie necesar.

"Doresc să reiterez că Departamentul Apărării și Departamentul de Stat au cerut membrilor Camerei să nu călătorească în Afganistan și în regiune în aceste vremuri periculoase. Evacuarea la timp și în siguranță a persoanelor aflate în pericol necesită întreaga atenție și concentrare a militarilor americani și a personalului diplomatic aflat la fața locului, în Afganistan", a subliniat Pelosi.

De asemenea, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe a spus, marți, că administrația Biden i-a avertizat pe toți americanii, "fie că sunt sau nu aleși într-o funcție reprezentativă", să nu încerce să meargă la Kabul în această perioadă.

Sara Jacobs, membră a Camerei Reprezentanților, a scris, la rândul său, pe Twitter că "fie că e vorba de Haiti sau de Afganistan, să ocupi spațiu într-o zonă de dezastru pentru a-ți satisface ego-ul nu e de ajutor nimănui".

×
Subiecte în articol: Seth Moulton Peter Meijer Kabul
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close