Antena 3 CNN International News Sondaj CNN: Majoritatea americanilor se așteaptă ca alegerile să fie anulate în anii următori și spun că democrația în SUA este atacată

Sondaj CNN: Majoritatea americanilor se așteaptă ca alegerile să fie anulate în anii următori și spun că democrația în SUA este atacată

Cei mai mulți americani consideră că democrația este sub atac în Statele Unite, arată un sondaj CNN.

Sondaj CNN: Majoritatea americanilor se așteaptă ca alegerile să fie anulate în anii următori și spun că democrația în SUA este atacată
de Adrian Iclozan    |    15 Sep 2021   •   22:07

Conform sursei citate, 56% dintre americani apreciază că democrația este atacată.

Pe lângă cei 56%, alți 37% consideră că este pusă la încercare, fără a fi propriu-zis atacată.

Doar 6% dintre participanții la acest studiu au apreciat că democrația americană nu este amenințată de niciun pericol.

Republicanii (în proporție de 75%) sunt mult mai înclinați decât democrații (46%) să creadă că democrația este sub atac în SUA.

Această opinie este cel mai des întâlnită printre susținătorii fostului președinte Donald Trump.

În tabăra republicanilor și a simpatizanților republicani, subgrupul celor care consideră că Donald Trump trebuie să devină liderul partidului este, totodată, bazinul social unde opinia că democrația este sub atac se întâlnește cel mai des: 79%.

Spre comparație, procentajul republicanilor și simpatizanților care consideră că democrația în SUA este atacată, dar care spun că Trump nu trebuie să preia conducerea partidului, este de 51%.

Majoritatea americanilor se așteaptă ca alegerile să fie anulate de oficialii în funcție dacă partidul lor pierde

Polarizarea politică a opiniilor privind starea democrației americane pare să aibă o strânsă legătură cu rezultatul alegerilor din noiembrie anul trecut.

La nivelul republicanilor, 78% consideră că Joe Biden nu a câștigat alegerile iar 54% cred că sunt dovezi solide în acest sens.

Poate cea mai alarmantă opinie majoritară relevată de sondajul CNN este cea care are în vedere următoarele cicluri electorale.

Astfel, 51% dintre americani cred că este probabil ca actualii aleși în funcții să anuleze rezultatul alegerilor în următorii ani, pentru că partidul lor va pierde.

Doar 49% dintre americani consideră că acest scenariu este improbabil.

Foto: Capitoliul sub asaltul susținătorilor lui Donald Trump, 6 ianuarie 2021

×
Subiecte în articol: sondaj democratie SUA atac
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close