Antena 3 CNN International News SPD a câștigat la limită alegerile din Germania, însă nu se știe încă cine va fi următorul cancelar

SPD a câștigat la limită alegerile din Germania, însă nu se știe încă cine va fi următorul cancelar

Partidul Social Democrat (SPD) va începe negocierile pentru a forma o coaliție de guvernare după ce rezultatele l-au arătat câștigător la alegerile de duminică.

SPD a câștigat la limită alegerile din Germania, însă nu se știe încă cine va fi următorul cancelar
de Alexandra Ionescu    |    27 Sep 2021   •   10:39

Social-democrați, conduși de Olaf Sholz, cu 25,7% au câștigat alegerile cu  din voturi, în timp ce uniunea conservatoare CDU-CSU în frunte cu Armin Laschet a obținut numai 24,1%. Verzii sunt la 14,8%. Celelalte partide se situează în momentul de față astfel: AfD - 10,3%, FDP - 11,5%, Stânga - 4,9%, SSW - 0,1%, altele - 8,6%.

Dar momentan este încă neclar cine va fi următorul lider al Germaniei. Atât SPD și CDU împreună cu partenerul său de coaliție CSU, au spus că vor să înceapă negocierile pentru a forma un nou guvern.

Astfel vom vedea fie o coaliție între SPD și CDU/CSU și Verzi, fie cu FDP, care a obținut 11,5%

Merkel, care în decursul a 16 ani și-a cimentat poziția ca unul dintre cei mai de succes lideri, va rămâne la guvernare până se va negocia o nouă coaliție, lucru care ar putea dura luni de zile.

După ce Merkel a câștigat alegerile în septembrie 2017 a durat 5 luni până la formarea noului guvern.

Olaf Sholz a declarat că votanții să vor ca el să fie următorul cancelar: ”Mulți cetățeni și-au pus ștampila pe SPD deoarece vor ca acesta să fie în fruntea guvernului, și pentru că vor ca următorul cancelar al Germaniei să fie Olaf Sholz”.

”Pragmatis, optimism, unitate, asta e ceea ce arătăm, pentru că asta contează, și sunt sigur că cetățenii vor fi fericiți cu rezultatul acestor alegeri care reflectă decizia lor”, a adăugat el. 

De cealaltă parte, Armin Laschet, liderul CDU, a spus că partidul nu poate fi mulțumit cu acest final, afirmând că rezultatele rămân momentan incerte.

”Putem întrevede care vor fi cele trei partide de guvernare”, a spus el, adăugând că partidul ”va face tot ce se poate pentru a reuși să construiască o coaliție”.

×
Subiecte în articol: Germania alegeri coalitie guvernare ancelar
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close