Antena 3 International News O specie de șoareci considerată dispărută de 150 de ani, a fost găsită în Australia

O specie de șoareci considerată dispărută de 150 de ani, a fost găsită în Australia

de Alexandra Ionescu    |    30 Iun 2021   •   13:59
O specie de șoareci considerată dispărută de 150 de ani, a fost găsită în Australia
Sursa foto: FAcebook/ Australian Wildlife Conservancy

O specie de șoareci despre care se credea că e dispărută de 150 de ani a fost redescoperită pe coasta Australiei de Vest.

Oamenii de știință au comparat ADN-ul de la 8 specii de rozătoare australiene dispărute cu 42 din rudele lor în viață, și au descoperit că șoarecele lui Gould are ADN-ul  identic cu cel din specia Shark Bay care trăieşte pe mai multe insule din largul coastelor statului Australia de Vest. 

Reapariţia acestei specii reprezintă o veste îmbucurătoare în contextul ratei disproporţionat de ridicate a extincţiei rozătoarelor native″, a precizat biologul Emily Roycroft, specialistă în biologie evoluţionistă, din cadrul Universităţii Naţionale Australiene.

Roycroft a precizat că speciile native de şoareci reprezintă 41% din totalitatea mamiferelor australiene care au devenit extincte după începerea colonizării europene în 1788.

Şoarecele lui Gould (Pseudomys gouldii) era larg răspândit înainte de colonizarea europeană a regiunii continentale estice a Australiei, potrivit Ministerului Mediului din Australia de Vest.

Specia a fost denumită după soţia ornitologului britanic John Gould, Elizabeth, şi a dispărut într-un ritm accelerat după anii 1840, probabil din cauza pisicilor aduse de colonişti.

Şoarecele lui Gould era mai mic decât un şobolan negru şi destul de social, trăind în mici grupuri familiale care se adăposteau în timpul zilei într-o vizuină în care amenajau un cuib din iarbă moale şi uscată, săpată de obicei la o adâncime de 15 centimetri sub tufişuri.

Sunt încântată că şoarecele lui Gould trăieşte în continuare, dar dispariţia sa de pe continent subliniază rapiditatea cu care această specie a trecut de la a fi răspândită în cea mai mare parte a Australiei la a supravieţui doar pe insulele din largul Australiei de Vest″, a spus Emily Roycroft.

″Este un colaps imens pentru această populaţie″⁣, a mai spus cercetătoarea.

Mai mult de 80% din mamiferele australiene sunt endemice, grație perioadei de izolare față de restul continentelor. Dar într-un raport din 2015, se specifică faptul că țara are o ” rată extraordinară de extincție”

Oamenii au dus deja în pragul dispariției sute de specii din cauza poluării, pierderii habitatului și uzul substanțelor toxice

 

×
Subiecte în articol: specie Australia soarece

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

x close