Antena 3 CNN International News Statuia lui Lenin, instalată într-un oraș ucrainean ocupat de ruși de lângă Crimeea

Statuia lui Lenin, instalată într-un oraș ucrainean ocupat de ruși de lângă Crimeea

O statuie a fostului lider sovietic Vladimir Lenin a fost ridicată în orașul ucrainean Henichesk, ocupat de ruși. Fotografiile postate luni pe rețelele de socializare, arătau monumentul restaurat la aproape șapte ani după ce a fost dărâmat, ca parte a eforturilor de ”decomunizare”.

Statuia lui Lenin, instalată într-un oraș ucrainean ocupat de ruși de lângă Crimeea
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    19 Apr 2022   •   08:31

Orașul Henichesk se află la Marea Azov, în provincia Herson, la nord de granița cu Crimeea anexată de Rusia.

Trei fotografii, postate pe Facebook, arată noua statuie a lui Lenin din fața clădirii consiliului regional. Pe acoperișul clădirii se vede un steag rusesc.

CNN a geolocalizat și a verificat autenticitatea fotografiilor.

Statuia originală a lui Lenin din afara clădirii guvernamentale a fost dărâmată prin ordin al consiliului orașului la data de 16 iulie 2015, potrivit presei locale. Henichesk a fost unul dintre ultimele orașe din regiune care au avut o statuie a lui Lenin.

Yuri Sobolevsky, deputat regional ucrainean din Herson, a confirmat restaurarea noii statui într-o postare pe Facebook.

”Orcii din Regiunea Herson își continuă experimentele de întoarcere în timp”, a scris Sobolevsky, folosind un termen argotic pentru soldații ruși, care descrie un membru al unei rase imaginare de creaturi asemănătoare oamenilor, caracterizate ca fiind urâte, războinice și răuvoitoare.

”Steagurile roșii, monumente din epoca sovietică și toate acestea, pe fundalul unei crize umanitare înrăutățite, a suprimării severe a disidenței și al manifestărilor de poziție civică. Motivul lor este absolut transparent – ​​ei acţionează ca nişte paraziți pe sentimentele nostalgice ale populației”, a scris Sobolevsky.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close