Antena 3 CNN International News SUA îi acuză pe spionii Moscovei că lucrează cu presa în limba rusă pentru a răspândi dezinformare cu privire la Ucraina

SUA îi acuză pe spionii Moscovei că lucrează cu presa în limba rusă pentru a răspândi dezinformare cu privire la Ucraina

SUA acuză că agențiile ruse de informații au lucrat îndeaproape cu redacțiile a cinci instituții de presă în limba rusă pentru a crește sprijinul publicului pentru o invazie în Ucraina, prin dezinformare.

SUA îi acuză pe spionii Moscovei că lucrează cu presa în limba rusă pentru a răspândi dezinformare cu privire la Ucraina
Sursa foto: Twitter/ CNN
de Cerasela Stafie    |    15 Feb 2022   •   21:27

Oficiali americani familiarizați cu evaluarea serviciilor de informații au declarat, într-un briefing de presă, că ofițerii de la agențiile de informații interne și străine ale Rusiei, FSB și SVR, au plasat în secret articole care dau vina pe Occident pentru tensiunile cu Rusia în contextul crizei din Ucraina, pun la îndoială legitimitatea guvernului ucrainean și contestă angajamentul SUA față de aliații săi europeni.

Un pilon al presupusei scheme de propagandă este Strategic Culture Foundation, o publicație rusă pe care Departamentul de Trezorerie al SUA a sancționat-o în aprilie anul trecut pentru răspândirea dezinformării cu privire la alegerile din SUA din 2020, au transmis oficialii.

Aceștia nu au prezentat informațiile pe care și-au bazat acuzațiile și au refuzat să descrie modul în care au fost obținute informațiile. Unele dintre informații sunt coroborate de rapoarte open-source.

Dezvăluirea face parte dintr-un efort al administrației Biden de a declasifica informațiile, în speranța prevenirii acțiunillor militare rusești în Ucraina, despre care secretarul de stat Antony Blinken și alți oficiali americani au spus că s-ar putea întâmpla în orice moment. Rusia a adunat aproximativ 130.000 de militari la granița cu Ucraina.

Campania de dezinformare ”este un vector principal al modului în care guvernul rus va sprijini pe plan intern o invazie în Ucraina și va răspândi orice dezinformare privind o operațiune cu steag fals”, a declarat pentru CNN un oficial american autorizat să vorbească cu presa.

Nici Fundația pentru Cultură Strategică și nici Ambasada Rusiei la Washington nu au răspuns unei solicitări de comentarii. Rusia a negat anterior acuzațiile SUA conform cărora Kremlinul a răspândit dezinformare.

Evaluarea declasificată a SUA reflectă punctele de vedere ale agențiilor din guvern și ale aliaților SUA, au spus oficialii, și ilustrează modul în care agențiile de spionaj americane văd amestecul dintre editorii ruși și agenții de informații.

Oficialii americani susțin că Vladimir Maximenko, șeful Fundației pentru Cultură Strategică, s-a întâlnit în persoană cu responsabilii SVR și că publicațiile controlate de Maximenko, cunoscute sub numele de Fondsk și Odna Rodyna, au răspândit dezinformare cu privire la Ucraina. Nici Fondsk, nici Odna Rodyna nu au răspuns la solicitării de comentarii.

Între timp, agenția rusă de informații FSB trage sforile pe instituțiile media cunoscute sub numele de News Front, Antifaschst și Politnavigator, potrivit informațiilor americane. Coordonarea este atât de strânsă încât ofițerii FSB cunoscuți spun jurnalelor când să publice articole și când să ștergă anumite materiale.

Trezoreria SUA a sancționat News Front din Crimeea, anul trecut, pentru răspândirea dezinformării. Pe lângă rusă, publicația scrie în engleză, poloneză și în alte limbi, într-un efort de a ajunge la un public larg.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close