Antena 3 CNN International News Joe Biden extinde lista cu companii din China în care americanii nu au voie să investească. Huawei și China Mobile, sub embargo

Joe Biden extinde lista cu companii din China în care americanii nu au voie să investească. Huawei și China Mobile, sub embargo

Președintele american Joe Biden extinde sancțiunile la adresa companiilor chineze și le interzice americanilor să investească în 59 de firme din domeniile tehnologic și al apărării.

Joe Biden extinde lista cu companii din China în care americanii nu au voie să investească. Huawei și China Mobile, sub embargo
de Adrian Iclozan    |    03 Iun 2021   •   23:58

Un ordin executiv semnat joi de Biden în acest sens intră în vigoare în data de 2 august. 

59 de firme chinezești, inclusiv Huawei, sunt pe lista celor interzise de la finanțarea prin investiții americane.

Concret, investitorilor americani li se va interzice să cumpere sau să vândă valori mobiliare tranzacționate public ale unor companii între care China General Nuclear Power Corporation, China Mobile Limited și Costar Group.

Lista lui Trump, actualizată cu încă 28 de companii

Potrivit Casei Albe, lista actualizată o extinde pe cea precedentă, de 31 de companii, emisă în timpul mandatului fostului președinte Donald Trump.

Lista extinsă include și companiile din domeniul supravegherii și vizează să asigure că "persoanele din SUA nu finanțează complexul militar-industrial al Republicii Populare Chineze".

Companiile vizate de sancțiuni dezvoltă sau utilizează tehnologie chineză de supraveghere pentru a facilita abuzuri grave în materia drepturilor omului dar și alte amenințări la adresa securității, susține actuala administrație americană.

China a anunțat că va răspunde cu contra-măsuri.

"China va lua măsurile necesare pentru a apăra în mod hotărât drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor chineze și va sprijin cu hotărâre companiile chinezești în protejarea drepturilor lor, în conformitate cu legea", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Lista rămâne deschisă 

Lista cu 59 de companii chinezești nu este bătută în cuie.

"Ne așteptăm ca în lunile următoare să adăugăm noi companii pe lista cu restricții a ordinului executiv", a mai precizat Casa Albă.

Noile sancțiuni la adresa companiilor din China vin în contextul în care a reintrat în atenția internațională supravegherea exercitată de autoritățile de la Beijing asupra propriilor cetățeni și, mai ales, asupra uigurilor majoritar musulmani din regiunea Xinjiang.

Relațiile SUA - China sunt esențiale pentru ambii protagoniști și pentru lumea întreagă iar Beijing-ul a cerut în mod repetat noii administrații Biden să îmbunătățească relațiile deteriorate în mandatul lui Donald Trump

Negociatorii comerciali ai celor două puteri mondiale s-au întâlnit luna trecută și au purtat discuții "oneste, pragmatice", conform declarațiilor oficiale.

Însă președintele Biden a semnalat că tarifele actuale în relația cu China vor fi păstrate, întrucât dorește să stimuleze economia SUA, afectată de pandemie dar aflată în proces de recuperare.
 

×
Subiecte în articol: biden China Huawei
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close