Antena 3 CNN International News SUA au testat o rachetă hipersonică în martie. De ce au ţinut totul secret

SUA au testat o rachetă hipersonică în martie. De ce au ţinut totul secret

SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică, însă au păstrat acest lucru secret pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia.

SUA au testat o rachetă hipersonică în martie. De ce au ţinut totul secret
Sursa foto: Hepta
de Silvia Preda    |    05 Apr 2022   •   22:20

SUA au testat racheta hipersonică în vreme ce președintele Joe Biden era pe cale să plece în Europa, potrivit unui oficial al apărării familiarizat cu testarea rachetei. 

Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a fost lansată de pe un bombardier B-52 în largul coastei de vest, a spus oficialul, în primul test de succes al versiunii Lockheed Martin a sistemului, scrie CNN. Un motor de rapel a accelerat racheta la viteză mare, moment în care un al doilea motor a propulsat racheta la viteze hipersonice.

Oficialul a oferit puține detalii despre testul rachetei, remarcând doar că racheta a zburat la o altitudine de peste 18.000 de metri și pe o distanță mai mare de 480 de kilometri.

Racheta americanilor a depășit viteza hipersonică de Mach 5

Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a declarat că şi-a folosit propria rachetă hipersonică în timpul invaziei Ucrainei, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul Ucrainei.

Diferențe de tehnologie între Kinzhal şi HAWC

Racheta Kinzhal a ruşilor este pur și simplu o versiune lansată aerian a rachetei balistice rusești Iskander cu rază scurtă de acțiune.

Testul din SUA a fost cu un motor mai sofisticat, cu propulsie pe aer. De asemenea, racheta HAWC nu are focos, ci se bazează pe energia sa cinetică pentru a distruge ținta. La momentul testului american, Biden se pregătea pentru o vizită la aliații NATO din Europa, inclusiv o oprire în Polonia, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe și ministrul apărării din Ucraina.
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close