Antena 3 CNN International News SUA au trimis răspunsul scris solicitat de Moscova. Antony Blinken le cere americanilor să plece din Ucraina

SUA au trimis răspunsul scris solicitat de Moscova. Antony Blinken le cere americanilor să plece din Ucraina

SUA au trimis Rusiei răspunsul scris solicitat de Moscova la preocupările sale de securitate.

SUA au trimis răspunsul scris solicitat de Moscova. Antony Blinken le cere americanilor să plece din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Ian 2022   •   19:56

Anunțul a fost făcut miercuri de secretarul de stat american, Antony Blinken.

"Acum depinde de Rusia cum va răspunde. Suntem pregătiți pentru orice posibilitate", a arătat Blinken.

El le-a cerut americanilor din Ucraina să ia în considerare plecarea din această țară, dat fiind că, în cazul unei invazii, SUA nu vor putea asigura sprijin individual cetățenilor săi.

Antony Blinken: "Ușa NATO rămâne deschisă"

"Din perspectiva noastră, ușa NATO rămâne deschisă", a precizat Blinken, referindu-se la una dintre cerințele-cheie ale Moscovei, privind blocarea admiterii Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.

El a confirmat că răspunsul SUA transmis Moscovei menționează că Ucraina îşi poate alege singură alianțele.

"Reiterează ceea ce am spus public timp de multe săptămâni și, într-un fel, de foarte mulți ani: că vom susține principiul ușilor deschise în NATO. Ușa NATO este deschisă, rămâne deschisă și acesta este angajamentul nostru", a subliniat Blinken.

Secretarul de stat american, care s-a declarat pregătit să discute cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov ''în zilele următoare'', a indicat că nu va publica documentul trimis la Moscova dar că acesta va fi distribuit liderilor din Congresul SUA.

El a precizat că răspunsul SUA a fost elaborat după consultări cu aliații, iar concluzia este că toți membrii NATO sunt uniți și nu există divergențe în privința poziției lor față de criza de la granița ucraineană.

Antony Blinken: "Răspunsurile SUA și NATO se susțin reciproc"

Răspunsul către Moscova conține principiile de bază pe care SUA și NATO le vor apăra "într-un fel sau altul" și enumeră mai multe acțiuni ale Rusiei care destabilizează nu doar Ucraina, ci și securitatea Europeni, în general, a mai menționat șeful diplomației de la Washington.

El a reiterat că SUA și NATO sunt deschise la dialog, dar că Rusia trebuie să detensioneze situația și își să reducă retorica agresivă.

Blinken a făcut trimitere și la răspunsul trimis Rusiei, separat, de NATO, în aceeași zi cu SUA, afirmând că cele două documente - al SUA și al Alianței Nord-Atlantice - se susțin reciproc.

Nu în ultimul rând, șeful diplomației americane a subliniat că eventualele noi sancțiuni la adresa Rusiei au fost discutate cu partenerii europeni.

Antony Blinken: "Sancțiunile la adresa Rusiei, în coordonare cu partenerii europeni"

"Continuăm să ne coordonăm cu aliații și partenerii noștri europeni asupra sancțiunilor economice severe, pentru a face Moscova răspunzătoare pentru acțiunile sale.

Am dezvoltat un răspuns rapid cu impact ridicat, care ar genera costuri semnificative asupra economiei și sistemului financiar din Rusia.

Ca parte a răspunsului nostru, suntem, de asemenea, pregătiți să impunem controale asupra exporturilor, care vor avea un efect pe termen mai lung, interzicând Rusiei accesul la produse de care are nevoie pentru a-și îndeplini ambițiile strategice", a explicat Antony Blinken.

Refuzul de a bloca extinderea NATO, anticipat înainte de anunțul oficial

Într-o relatare anterioară anunțului oficial, CNN a arătat că este foarte puțin probabil ca răspunsul SUA să prevadă blocarea aderării Ucrainei la NATO sau să lase loc de negociere asupra politicii "porților deschise" a Alianței Nord-Atlantice, care se află în centrul cerințelor formulate de Kremlin, adaugă sursa citată, citând oficiali ai administrației americane.

"Din mai multe motive, cred că nu este genul de subiect pe care m-aș aștepta să-l văd într-un răspuns scris din partea Statelor Unite", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, când a fost întrebat dacă SUA vor include o descriere a probabilității ca Ucraina să adere sau nu la NATO.

În funcție de conținutul răspunsului scris al SUA, oficialii de la Moscova vor pregăti "propuneri pentru președintele rus Vladimir Putin în ceea ce privește pașii următori" ai Moscovei, a precizat, miercuri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

×
Subiecte în articol: SUA Rusia răspuns scris
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close