Antena 3 CNN International News Surpriza pregătită de SUA pentru Rusia în drona căzută în Marea Neagră

Surpriza pregătită de SUA pentru Rusia în drona căzută în Marea Neagră

Statele Unite au recurs la un gest menit să împiedice Rusia să colecteze informații secrete din drona prăbușită în Marea Neagră.

Surpriza pregătită de SUA pentru Rusia în drona căzută în Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Mar 2023   •   20:20

În mod concret, militarii americani au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în apă, relatează CNN. 

Operațiunea de ștergere a programului informatic a fost declanșată după interceptarea dronei, marți dimineața, de către două avioane de luptă rusești Suhoi SU-27.

Aparatele rusești au aruncat combustibil în fața aeronavei fără pilot pentru a-i bloca senzorii apoi i-au lovit elicea propulsoare, forțând drona să cadă în apele Mării Negre.

Secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrușev, a declarat, miercuri, că țara sa va încerca să recupereze epava dronei.

Citește și: Radu Tudor: "Un singur stat NATO la Marea Neagră are capacități utile de recuperare a dronei americane. Puțin probabil s-o facă"

Patrușev a fost anterior șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, FSB, succesorul KGB-ului din Uniunea Sovietică, aminteșe CNN.

"Nu știu dacă vom reuși să o recuperăm sau nu, dar trebuie să încercăm. Și, cu siguranță, vom lua în considerare acest lucru", a declarat Patrușev la televiziunea rusă de stat Rusia-1. 

Potrivit unui oficial citat de CNN, SUA nu au în prezent nicio navă în Marea Neagră, ceea ce ar face ca orice încercare de recuperare a dronei de către armata americană să fie extrem de dificilă și să necesite mult timp.

Marți, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că SUA au luat măsuri pentru "minimiza valoarea informațională" în cazul în care drona ar fi recuperată de ruși.

Oficial american: Rușii au doborât drona la peste 120 de kilometri sud-vest de Crimeea

"Fără a intra prea mult în detalii, ceea ce pot spune este că am luat măsuri pentru a ne proteja 'capitalul', acea dronă care este proprietatea Statelor Unite. Evident, nu vrem să vedem pe nimeni că intră în posesia ei, în afara noastră", a declarat Kirby.

Interceptarea dronei s-a produs la aproximativ 45 de mile (cca. 81 de kilometri) sud-vest de peninsula Crimeea, a declarat un oficial american.

Drona s-a prăbușit la aproximativ 70 de mile (ceva mai mult de 120 de kilometri) de peninsulă, în aceeași direcție, după ce a planat departe de teritoriul ocupat în 2014 de Rusia, a adăugat oficialul citat.

Foto: dronă MQ-9 Reaper

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close