Antena 3 CNN International News Susținătorii lui Jair Bolsonaro au încercat să dea foc Congresului | Sute de oameni, arestați în Brazilia | Președintele da Silva a promis pedepsirea "fasciștilor"

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au încercat să dea foc Congresului | Sute de oameni, arestați în Brazilia | Președintele da Silva a promis pedepsirea "fasciștilor"

Autoritățile braziliene au recăpătat controlul asupra instituțiilor publice atacate de simpatizanții fostului președinte Jair Bolsonaro.

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au încercat să dea foc Congresului | Sute de oameni, arestați în Brazilia | Președintele da Silva a promis pedepsirea "fasciștilor"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Ian 2023   •   12:39

400 de oameni au fost arestați după ce au atacat Congresul, Palatului Prezidențial și Curtea Supremă de Justiție.

Între timp, președintele Lula da Silva s-a întors în țară și a catalogat protestele drept "barbare".

Statele Unite, Portugalia, Spania şi Franța au condamnat violențele din Brazilia şi și-au exprimat susținerea pentru președintele da Silva.

"Susținătorii lui Jair Bolsonaro au pătruns, duminică, în clădirea Congresului, în sediul Curții Supreme și în Palatul Prezidențial din capitala braziliană.

Poliția a operat sute de arestări și a dispersat mulțimile din apropierea clădirilor guvernamentale. Protestatarii au lăsat distrugeri masive în urma lor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Corespondent CNN:"Protestatarii au încercat să incendieze Congresul"

La Palacio do Planalto, palatul prezidențial, participanții la revolte au spart geamurile și au răsturnat mobila. În clădirea Congresului, podeaua a fost inundată de sistemele de stingere, după tentativa protestatarilor de a da foc unui covor. 

Distrugeri au  fost consemnate și la Curtea Supremă. Președintele Lula da Silva i-a numit 'fasciști' pe cei implicați în revolte și a promis că vor fi pedepsiți. Violențele vin la o săptămână după ce președintele da Silva a fost instalat în funcție.

El l-a înfrânt pe predecesorul său, Jair Bolsonaro, în cel de-al doilea scrutin al alegerilor desfășurate în toamna anului trecut. 

Bolsonaro s-a delimitat de violențe într-o postare pe Twitter. El a scris că 'demonstrațiile pașnice fac parte din democrație însă forțarea accesului și distrugerea clădirilor publice nu  respectă această regulă'", a relatat Ruda Moreira, corespondent CNN Brazilia.

CNN: Asemănări între insurecția de la Capitoliu și protestele violente din Brazilia

Alexandria Ocasio-Cortez, membră a Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat că Statele Unite trebuie "să înceteze să-i mai ofere refugiu" fostului președinte brazilian Jair Bolsonao, ai cărui suporteri au atacat clădirile guvernamentale din capitala țării într-o serie de incidente similare cu cele din 6 ianuarie 2021, din Washington D.C.

"La aproape doi ani de când Capitoliul a fost atacat de fasciști, vedem peste hotare încercări ale mișcărilor fasciste de a proceda la fel în Brazila. Trebuie să fim solidari cu guvernul președintelui ales în mod democratic Lula da Silva. SUA trebuie să înceteze să-i mai acorde lui Bolsonaro refugiu în Florida", a scris Ocasio-Cortez pe Twitter.

Președintele american Joe Biden a condamnat, la rândul său, "atacul asupra democrației și transferului pașnic al puterii în Brazilia".

"Instituțiile democratice braziliene beneficiază de întregul nostru sprijin, iar voința poporului brazilian nu trebuie subminată", a spus liderul de la Washington.

CNN notează că Bolsonaro a denunțat acțiunile suporterilor săi iar biroul său a precizat anterior că va colabora la procesul transferului de putere.

Însă fostul lider nu a menționat explicit că acceptă înfrângerea electorală și a părăsit Brazilia înainte ca Lula da Silva să preia funcția de președinte.

Foto principală și galerie: susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro în confruntări cu autoritățile în capitala Brasilia, 8 ianuarie 2023

×
Subiecte în articol: Jair Bolsonaro Lula da Silva
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close