Antena 3 CNN International News Talibanii sfătuiesc femeile afgane să stea acasă: ”Soldații nu sunt antrenați să le respecte”

Talibanii sfătuiesc femeile afgane să stea acasă: ”Soldații nu sunt antrenați să le respecte”

Frica se împrăștie ca o molimă printre fetele și femeile din Afganistan, după ce talibanii le-au spus să nu mai meargă la serviciu, să stea acasă, admițând că acestea nu sunt în siguranță pe străzi, din cauza soldaților.

Talibanii sfătuiesc femeile afgane să stea acasă: ”Soldații nu sunt antrenați să le respecte”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    25 Aug 2021   •   16:30

Zabiullah Mujahid, purtătorul de cuânt al talibanilor, a declarat la conferința de presă de marți, că femeile nu ar trebui să iasă din casă, pentru a merge la servici, desigur, totul doar pentru propria lor siguranță. 

Astfel, eforturile de PR al talibanilor par zădărnicite, după ce, cu o săptămână înainte, același Mujahid a declarat, că în Afganistan, drepturile femeilor vor fi respectate.

Instrucțiunile au venit în aceeași zi în care FMI a anunțat că Afganistanul nu va mai beneficia de banii Băncii Mondiale, atât timp cât nu există garanții privind siguranța femeilor afgane, și la câteva ore după ce ONU a cerut transparență în investigarea rapoartelor abuzurilor talibanilor după revenirea acestora la putere.

Mujahid a spus că această cerință este temporară, și că lucrează la moduri de a se asigura că femeile ”nu vor fi tratate nerespectuos”, sau ”Doamne ferește, rănite”.

El a admis că aceste măsuri sunt necesare, deoarece soldații talibani ” nu sunt antrenați corespunzător”.

”Ne-am bucura ca ele să poată circula liober, dar vrem să fim siguri că nu au de ce să își facă griji”.

”Prin urmare, le cerem să își ia liber de la servici până când situația revine la normal, și procedurile corespunzătoare sunt instaurate, apoi, ele pot reveni la muncă”, a adăugat el. 

Ultima oară când regimul taliban a fost la guvernare, între 1996 și 2001, femeile nu au avut voie să lucreze, să-și părăsească locuințele fără a fi însoțite de un bărbat din familie, și trebuiau să își acopere întreg corpul. 

Gruparea militară a insistat că în această nouă era, lucrurile se vor schimba, dar liderii talibani au refuzat să garanteze că drepturile femeile nu vor fi încălcate, și deja multe dintre ele au fost victimele violenței. 

Fondul Monetar Internațional a blocat accesul Afganistanului la finanțare, astfel ca banii să nu ajungă la talibani, din cauza îngrijorării legate de soarta femeilor sub regimul insurgenților, și astfel, economia Afganistanului, care se bazează pe ajutorul internațional a fost iar greu lovită.

”Suntem foarte îngrijorați în legătură cu situația din Afganistan, și mai ales despre perspectivele femeilor”, a declarat Marcela Sanchez-Bender, purtătoarea de cuvânt a FMI.

În primele luni ale ascensiunii talibanilor la putere în Afganistan, femeile au fost din ce în ce mai izolate, iar multe dintre ele au fost victimele hărțuirii sau atacuri.

Trei jurnaliste au fost ucise în Martie în Jalalabad, și acestea sunt doar câteva dintre vicctimele de până acum. 

La începutul lunii iulie, insurgenții au intrat în birourile băncii Azizi, din orașul Kandahar, și au ordonat celor 9 femei care lucrau acolo să plece. Li s-a spus că bărbații din familia lor le vor ocupa posturile. 

Talibanii au anunţat că nu vor permite continuarea evacuărilor din Afganistan după data de 31 august, cerând Statelor Unite să nu încurajeze poporul afgan să-şi părăsească ţara şi să evacueze din Afganistan numai străinii, nu şi cetăţenii afgani cei mai calificaţi.

Au anunțat că că de acum înainte numai cetăţenilor străini li se va permite să vină la aeroport, pentru a pune capăt haosului de acolo.

Aproximativ 19.000 de oameni au fost evacuați din Afganistan marți, o scădere față de ziua precedentă când au fost evacuați 21.000 de oameni. 

Președintele Jod Biden a reiterat ideea că intenționează să respecte termenul de 31 de august pentru retragerea trupelor din Afganistan, atât timp cât talibanii nu intervin în procesul de evacuare, și nu interzic oamenilor accesul în aeroport. 

×
Subiecte în articol: Afganistan femei talibani soldati
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close