Antena 3 CNN International News Orașul unde a plouat cu pești înainte de Anul Nou, în SUA. Municipalitatea le-a cerut oamenilor pozele

Orașul unde a plouat cu pești înainte de Anul Nou, în SUA. Municipalitatea le-a cerut oamenilor pozele

Locuitorii din Texarkana, statul american Texas, au fost martorii a ceea ce părea să fie un eveniment epocal, petrecut în zilele dinaintea Anului Nou.

Orașul unde a plouat cu pești înainte de Anul Nou, în SUA. Municipalitatea le-a cerut oamenilor pozele
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    01 Ian 2022   •   16:53

Este vorba de faptul că, în timpul unei ploi, au început să cadă pești din cer, relatează CNN.

Fără a se panica, localnicii au povestit jurnaliștilor strania experiență.

"Nu-mi vine să cred. Nu știu când s-a întâmplat. N-am mai văzut așa ceva. Ceva i-a făcut (pe pești, n.r.) bucăți. Sunt doar capete și corpuri fără cap", spune Janie Tuckers, care a ieșit după evenimentul de miercuri să se uite după peștii căzuți în curtea și pe acoperișul său.

Alții, precum Tim Brigham, au conchis că ploaia de pești a fost un lucru "drăguț și folositor". 

"Am început să-i adun pentru momeală", a mărturisit el.

Au fost și localnici, precum angajații unei vulcanizări, care au lăsat munca și au început să curețe parcarea de neașteptatul "platoul cu fructe de mare".

Intervievat de CNN, meteorologul Michael Berry spun că astfel de incidente, deși rare, se întâmplă.

Știința intervine și oferă explicații

"Singurul mod în care știu că se poate ajunge să cadă pești mici din cer în timpul unei furtuni ar fi formarea unui mic vârtej, care să aspire la baza norilor apa și orice s-ar afla în apă",  precizează Berry.

"Ploile scurte cu pești reprezintă un exemplu de fenomen care, deși neobișnuit, poate surveni dacă sunt condiții meteo potrivite și peștii sunt suficienți de mici", a explicat, la rândul său, municipalitatea din Texarkana pe pagina de Facebook

"Peștii nu trăiesc în cer înainte să plouă, ci au fost ridicați acolo de trombe puternice, care au început în aer și au coborât la suprafața apei.

Pe măsură ce rotația trombelor crește, vârtejul central poate aspira obiecte mici, ușoare, inclusiv pești. Iar când vârtejul își pierde energia, micile obiecte aspirate cad înapoi pe pământ", se arată într-o explicație a Bibliotecii Congresului SUA, citată de CNN.

"Curenții ascendenți - vânturi foarte puternice, cu o putere mai mare decât trombele - pot ridica vietăți mai mari decât peștișorii, inclusiv păsări, lilieci și șerpi", precizează și National Geographic într-un material pe site-ul său.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Unde a mai plouat cu pește în lume, în ultimii ani

Mulți rezidenți din Texarkana au încărcat pe internet fotografii cu dovezi ale fenomenului rar după ce un anunț pe pagina de Facebook a municipalității le-a cerut să faca asta.

Cele mai multe exemplare nu erau mai mari decât palma persoanei care a realizat fotografia (foto, galerie)

Ploaia cu pești din Texarkana s-ar putea să fie unul din puținele cazuri în care este documentat acest fenomen în Texas.

Ceva similar s-a petrecut în 2017 în California. 

Angajații școlii elementare din Oroville au anunțat atunci că aproximativ 100 de pești au căzut în curtea și pe clădirea instituției.

Iar în orașul Lahamani din Teritoriul Nordic Australian, un fenomen asemănător s-a petrecut de cel puțin trei ori în ultimii 30 de ani.

×
Subiecte în articol: ploaie pesti Texarkana
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close