Antena 3 CNN International News Proteste la Tokyo înaintea debutului oficial al Jocurilor Olimpice. Povestea femeii de 80 de ani care nu va mai vedea flacăra olimpică

Proteste la Tokyo înaintea debutului oficial al Jocurilor Olimpice. Povestea femeii de 80 de ani care nu va mai vedea flacăra olimpică

Mai mulți protestatari s-au adunat, vineri, în fața clădirii guvernului metropolitan din Tokyo, înaintea deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice 2020.

Proteste la Tokyo înaintea debutului oficial al Jocurilor Olimpice. Povestea femeii de 80 de ani care nu va mai vedea flacăra olimpică
Sursa foto: cnn
de Adrian Iclozan    |    23 Iul 2021   •   10:50

Deschiderea oficială este programată pentru ora 20, ora locală (ora 14 în România).

Protestatarii au afișat pancarte prin care cereau ca Jocurile Olimpice să nu se țină nicăieri, în contextul pandemiei, și au scandat "Afară cu Comitetul Olimpic Internațional".

Ei au fost supravegheați de un masiv dispozitiv al poliției.

"Încă mai cred că nu e prea târziu ca Jocurile Olimpice să fie anulate. Ne îngrijorează creșterea cazurilor de COVID la Tokyo", spune Namaeshi, unul dintre protestatari.

O parte importantă a populației din Japonia se opune desfășurării Jocurilor Olimpice în timpul pandemie. Autoritățile nipone fac efortul de a ține în frâu contaminările iar capitala Tokyo rămâne sub stare de urgență.

În acest context complicat, oficialitățile au luat decizia de a ține cu ușile închise ceremonia care marchează destinația finală a torței olimpice.

Takako Kobayashi, femeia de 80 de ani care n-a mai văzut torța olimpică

Torța a ajuns deja la Tokyo în data de 9 iulie, fiind primită pe Komazawa Olympic Park în absența spectatorilor.

Takako Kobayashi, o femeie de 80 de ani care a văzut la televizor Jocurile Olimpice din 1964, desfășurate tot la Tokyo, spune că a ieșit din casă în speranța că va putea să vadă, totuși, flacăra olimpică.

"Trăim vremuri dificile, dar sunt încântată de Jocurile Olimpice. E trist că vor fi atât de diferite de Jocurile de Vară din 1964. Pe atunci, economia Japoniei creșterea. Acum nu mai este așa. Sper că pandemia se va duce curând", a spus ea.

Joi, numărul cazurilor de COVID în Tokyo a consemnat o valoare-record, de 1979 de cazuri, cel mai mare număr din data de 15 ianuarie.

Începând de joi, 110 cazuri de COVID au fost legate de Jocurile Olimpice, delegațiile participante fiind supuse unui program minuțios de testare.

950 de VIP-uri pe un stadion gol, la ceremonia de deschidere a J.O. 2020

Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară va găzdui ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice de Vară, a ajuns la Tokyo pentru ceremonia de deschidere.

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, se numără, de asemenea, printre personalitățile care participă la ceremonie. Ea urma să se întâlnească cu Împăratul Naruhito la Palatul Imperial înainte de momentul deschiderii oficiale a competițiilor.

CNN notează însă că, spre deosebire de precedentele ediții, numărul demnitarilor prezenți va fi mult mai mic.

Doar 950 de VIP-uri vor fi prezente pe stadionul ce poate primi 70.000 de mii de persoane.

Această imagine - a unei imense arene sportive fără spectatori - va fi simbolul competițiilor olimpice desfășurate în timpul pandemiei, conchide sursa citată.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close