Antena 3 CNN International News Trupele ruse fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni. Recolta din acest an este pusă în pericol

Trupele ruse fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni. Recolta din acest an este pusă în pericol

Forțele ruse fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni în zonele pe care le-au ocupat și țintesc cu artilerie locurile de depozitare a alimentelor, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Trupele ruse fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni. Recolta din acest an este pusă în pericol
Sursa foto: Twitter/ CNN
de Cerasela Stafie    |    05 Mai 2022   •   19:38

Fenomenul s-a accelerat în ultimele săptămâni, deoarece armata rusă și-a întărit controlul asupra unor părți din regiunile agricole bogate Herson și Zaporojie din sudul Ucrainei, au spus sursele. Operațiunile de semănat în multe zone au fost întrerupte sau abandonate.

Acțiunile forțelor ruse pot amenința recolta din acest an într-una dintre cele mai importante țări producătoare de cereale din lume. Este vorba de mii de tone de cereale furate.

Oleg Nivievskyi, specialist în agricultură la Școala de Economie din Kiev, a declarat pentru CNN că, în ajunul invaziei, șase milioane de tone de grâu și 15 milioane de tone de porumb erau gata pentru export din Ucraina, o mare parte din ele stocate în sudul țării. 

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat joi că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate până în prezent. Fermierii și localnicii din Herson și Zaporojie au furnizat pentru CNN detalii despre mai multe furturi.

La sfârșitul lunii aprilie, soldații ruși au scos 1.500 de tone de cereale din unitățile de depozitare cunoscute sub numele de ascensoare din satul Mala Lepetykha, din Herson, folosind camioane cu numere de înmatriculare din Crimeea. A doua zi, aceleași camioane - 35 în total - s-au întors și au golit unități mari de depozitare cunoscute sub numele de silozuri de cereale la Novorajsk, în apropiere, peste râul Nipru.

În Melitopol, un oraș ocupat din regiunea Zaporojie, primarul Ivan Fedorov a împărtășit un videoclip cu CNN care arăta camioane – câteva purtând semnul „Z” al armatei ruse – transportând cereale către Crimeea. Principalul depozit din oraș fusese golit.

Fedorov a spus că rușii ”au trecut prin toate satele, prin fiecare curte și au căutat mașini agricole, cereale, pe care le-au jefuit ulterior”.

”Soldații ceceni, care luptă pentru Rusia, se comportă ca niște criminali în anii 1990. Mai întâi se oferă să cumpere cereale la un preț ridicol de mic. Dar dacă nu ești de acord, îți iau totul degeaba”, a spus edilul.

”Amploarea jafurilor este pur și simplu copleșitoare”, a adăugat acesta.

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close