Antena 3 CNN International News Turcia, anunț de ultimă oră privind eforturile de pace în Ucraina

Turcia, anunț de ultimă oră privind eforturile de pace în Ucraina

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că ar putea exista "o nouă bază pentru negocieri între Rusia și Ucraina", în vederea încetării luptelor și creării unor coridoare sigure pentru exportul cerealelor ucrainene.

Turcia, anunț de ultimă oră privind eforturile de pace în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2022   •   14:26

Cavusoglu s-a întâlnit miercuri, la Ankara, cu omologul rus Serghei Lavrov.

Cei doi au susținut o conferință de presă comună.

Turcia consideră că războiul ar trebui să se încheie cât mai curând posibil, printr-un proces diplomatic, pentru binele întregii regiuni și al umanității, a spus ministrul turc. 

El a reiterat că țara sa este dispusă să-și asume un rol de mediator între părțile în conflict.

Mevlut Cavusoglu a arătat că blocarea exporturilor de cereale din Ucraina este o consecință a războiului.

Lavrov rămâne neclintit: "Ucrainenii să-și demineze apele"

"Sunt mai multe idei legate de stabilirea unui coridor deschis pentru exporturile cerealiere", a menționat el, adăugând că există un plan al Națiunilor Unite care este "rezonabil și poate fi implementat", dar care necesită mai multe discuții.

La rândul său, ministrul rus Serghei Lavrov a spus că problemele legate de exporturile de cereale din Ucraina ar putea fi rezolvate, însă Kievul "trebuie să-și demineze apele", pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor.

"Dacă Ucraina este pregătită să demareze activitățile de deminare, atunci suntem pregătiți și noi pentru rezolvarea acestei probleme (crearea coridorului naval)", a susținut Lavrov.

Diplomatul a mai spus că Rusia este prezentată "într-o lumină proastă" în acest scandal internațional legat de exporturile de cereale ucrainene și că fiecare vas și fiecare navă care intenționează să utilizeze coridoarele este liberă să acționeze în orice mod dorește.

Foto: Mevlut Cavusoglu și Serghei Lavrov, fotografiați în martie 2022, la Moscova

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close