Antena 3 CNN International News Ucraina și aliații săi ar urma să invite Rusia la discuții de pace (consilier ucrainean) | Zelenski dezvăluie când va lansa Rusia o nouă ofensivă

Ucraina și aliații săi ar urma să invite Rusia la discuții de pace (consilier ucrainean) | Zelenski dezvăluie când va lansa Rusia o nouă ofensivă

Ucraina și partenerii săi occidentali ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta despre încheierea războiului.

de Adrian Iclozan    |    26 Feb 2024   •   10:26

Invitația ar urma să aibă la bază condițiile Kievului pentru încetarea conflictului, care durează de peste doi ani.

Agenția Reuters îl citează în acest sens pe Andrii Yermak (foto interior), șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta spune că Elveția va găzdui un summit unde președintele Zelenski își va prezenta viziunea sa asupra păcii, în condițiile Ucrainei.

O invitație la o rundă ulterioară de discuții ar urma să fie adresată Rusiei după acest eveniment, a precizat oficialul ucrainean, conform sursei citate.

Consilierul lui Zelenski: "I-am putea invita pe reprezentanții Rusiei, oricine ar conduce Rusia la acel moment..."

"Ar putea exista o situație în care să invităm reprezentanți ai Federației Ruse pentru a li se prezenta planul, în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună, cu adevărat, capăt acestui război și să se întoarcă la o pace dreaptă", a declarat Andrii Yermak.

Chiar dacă invitația este doar o ipoteză în acest moment, ea reprezintă o schimbare semnificativă față de poziția fermă exprimată în trecut de Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a exclus discuții cu Rusia cât timp Vladimir Putin conduce această țară.

Două condiții ale Kievului pe care Moscova le respinge: retragerea totală a trupelor ruse și restabilirea granițelor Ucrainei, recunoscute internațional

Reuters reamintește că președintele ucrainean și-a anunțat prima dată formula de pace la un summit din noiembrie 2022 al G20, grupul celor mai mari 20 de economii din lume.

Între condiții se numără restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și o retragere totală a trupelor rusești.

Kievul a susținut în mod repetat că nu va discuta cu Moscova până când toate trupele rusești nu vor părăsi teritoriul ucrainean.

La rândul său, Moscova a replicat de fiecare dată că nu există nicio bază pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina și că planul de pace al Kievului este absurd.

Zelenski spune că Ucraina ar putea încerca o nouă ofensivă în luna mai

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă încă de la sfârșitul lunii mai sau începutul verii acestui an.

"Ei se vor pregăti, iar noi ne vom pregăti pentru a lupta cu ei", a spus el.

Comentariile sale vin în timp ce Kievul își intensifică apelurile adresate partenerilor pentru urgentarea furnizării de ajutor militar.

Jumătate din tot ajutorul militar promis Ucrainei ajunge cu întârziere, a declarat Rustem Umerov, ministrul Apărării din această țară, la o conferință desfășurată duminică la Kiev.

El a arătat că situația accentuează pierderile Ucrainei pe câmpul de luptă.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close