Antena 3 CNN International News Ucraina și-a schimbat cererile de la întâlnirea ruso-ucraineană din Istanbul

Ucraina și-a schimbat cererile de la întâlnirea ruso-ucraineană din Istanbul

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a acuzat joi pe negociatorii ucraineni că au schimbat cele mai importante prevederi asupra cărora ambele părți au convenit în timpul discuțiilor dintre Rusia și Ucraina de luna trecută de la Istanbul.

Ucraina și-a schimbat cererile de la întâlnirea ruso-ucraineană din Istanbul
Sursa foto: Twitter/shanghaidaily
de Alexandra Ionescu    |    07 Apr 2022   •   22:56

Lavrov a spus că un proiect de acord prezentat miercuri de negociatorii ucraineni „a arătat o abatere de la cele mai importante prevederi stabilite la întâlnirea de la Istanbul”, adăugând că noul proiect de acord ucrainean nu include o propunere anterioară a Kievului de a exclude Crimeea și Sebastopolul din garanțiile de securitate viitoare pe care le cere Ucraina.

Lavrov a mai spus că ucrainenii au sugerat că „problemele Crimeei și Donbasului ar trebui aduse la întâlnirea președinților Rusiei și Ucrainei”, o propunere considerată „inacceptabilă” de Rusia, deoarece președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în mod repetat că o astfel de întâlnire este posibil numai după încetarea ostilităţilor.

„În următoarea etapă, partea ucraineană va cere cu siguranță retragerea trupelor și va prezenta noi condiții prealabile”, a spus Lavrov.

Potrivit ministrului rus de externe, partea ucraineană și-a schimbat, de asemenea, poziția față de o prevedere conform căreia Moscova s-ar putea opune oricăror viitoare manevre militare care implică forțe străine pe teritoriul ucrainean.

Lavrov a spus că incapacitatea de a găsi un acord negociat cu Ucraina „demonstrează adevăratele intenții ale Kievului, linia ei de a continua și chiar de a face ca negocierile să eșueze, respingând acordurile”.

„Vedem asta ca pe o manifestare a faptului că regimul de la Kiev este controlat de Washington și aliații săi, care îl împing pe președintele Zelenski să continue ostilitățile”, a adăugat el.

Lavrov a spus că delegația rusă va „continua procesul de negociere”, promovând proiectul său de acord, care, potrivit lui Lavrov, „exprimă în mod clar și complet toate pozițiile și cerințele cheie”.

Lavrov nu a dezvăluit detaliile acestui proiect de acord.


 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Istanbul
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close