Antena 3 CNN International News Ucraina, îngrijorată de provocările din regiunea pro-rusă a Republicii Moldova. Ce ar urmări Rusia

Ucraina, îngrijorată de provocările din regiunea pro-rusă a Republicii Moldova. Ce ar urmări Rusia

Oficialii ucraineni sunt îngrijorați de incidentele petrecute în regiunea separatistă. Ei au vorbit despre riscul deschiderii unui alt front în conflictul cu Rusia — de-a lungul graniței cu Moldova, în sud-vest.

Ucraina, îngrijorată de provocările din regiunea pro-rusă a Republicii Moldova. Ce ar urmări Rusia
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    27 Apr 2022   •   23:07

Exploziile din regiunea separatistă a Republicii Moldova de la începutul acestei săptămâni i-au determinat pe oficialii ucraineni să afirme că serviciile de securitate ale Rusiei plănuiau provocări în Transnistria, ca pretext pentru a deschide un nou front în război.

Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodymyr Zelensky, a declarat miercuri televiziunii ucrainene că ”întotdeauna am considerat Transnistria drept o rampă de lansare de la care ar putea exista unele riscuri pentru noi, pentru regiunile Odesa și Vinița”.

”Există un anumit contingent militar de ruși, este undeva între 1.500-2.000 de oameni”, a adăugat acesta. În schimb, el a precizat că majoritatea oamenilor din Transnistria au fost integrați în Moldova și Europa.

”Prin urmare, pentru Transnistria, implicarea activă în conflictul din Ucraina va însemna practic izolarea totală și distrugerea enclavei”, a menționat Podoliak. Acesta a sugerat că, prin incidentele din această săptămână din Transnistria, Rusia încerca să provoace Ucraina.

Roman Kostenko, un membru al parlamentului ucrainean de la Odesa, a declarat că Transnistria nu reprezintă o amenințare strategică pentru Ucraina. ”Ar putea fi o amenințare tactică, într-o anumită direcție, pentru a ne lega trupele”, a spus oficialul.

Kostenko a spus că rușii se bazează pe Transnistria ca pe ”un alt front care i-ar putea sprijini direct atunci când atacă, de exemplu, Nicolaev, Odesa dinspre mare, pentru că Nicolaevul blochează coridorul terestru”.

Apărarea ucraineană din jurul orașului Nicolaev a împiedicat forțele ruse să ajungă la Odesa pe uscat. Colțul extrem de sud-vest al Ucrainei este acum izolat de restul țării, după ce un pod rutier și feroviar peste estuarul râului Nistru a fost lovit de o a doua rachetă de croazieră miercuri, după ce a fost lovită pentru prima dată marți. Rusia nu a revendicat atacul cu rachete.

Comandamentul Militar de Sud al Ucrainei a susținut că submarinele rusești au continuat să amenințe cu atacuri cu rachete din Marea Neagră. ”Forțele inamice pregătesc, de asemenea, provocări cu lovituri cu rachete asupra Transnistriei pentru a acuza Ucraina că atacă republica nerecunoscută”, se arată în comunicat.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close