Antena 3 CNN International News Cum a reușit Ucraina să pulverizeze bombardierul supersonic rusesc Tu-22M. Imagini cu aparatul în flăcări au apărut pe rețelele sociale

Cum a reușit Ucraina să pulverizeze bombardierul supersonic rusesc Tu-22M. Imagini cu aparatul în flăcări au apărut pe rețelele sociale

Ucraina a atacat la sfârșitul săptămânii trecute o bază aeriană rusă unde se aflau bombardiere supersonice Tu-22M3.

Cum a reușit Ucraina să pulverizeze bombardierul supersonic rusesc Tu-22M. Imagini cu aparatul în flăcări au apărut pe rețelele sociale
Sursa foto: Wikipedia / Alex Beltyukov
de Adrian Iclozan    |    22 Aug 2023   •   15:12

O analiză CNN pe baza imaginilor colectate din satelit și a informațiilor diseminate de bloggeri militari ruși pe rețelele sociale înclină spre concluzia că dronele lansate de ucraineni au reușit să distrugă cel puțin unul dintre bombardierele strategice ale Moscovei.

Astfel, imaginile din satelit furnizate de Planet Labs și realizate în data de 8 august 2023 arată mai multe bombardiere Tu-22M3 parcate pe aerodromul din Solțî, în regiunea Novgorod din nord-vestul Rusiei.

O altă imagine din satelit colectată de Planet Labs în data de 21 august pare să surprindă solul carbonizat în locul unde anterior se afla un aparat Tu-22M3.

Citește și: Rusia anunță că a distrus cu aviația de vânătoare o navă ucraineană în Marea Neagră

Celelalte avioane de acest tip par să fi fost mutate între timp. 

De asemenea, două imagini de pe rețelele de socializare, verificate de CNN prin geolocalizare înfățișează o aeronavă similară în flăcări la bază rusă menționată (foto interior). 

Ministerul rus al Apărării a confirmat că dronele ucrainene au atacat aerodromul și au provocat incendii pe pistă.

Ucraina a revendicat luni responsabilitatea pentru acest atac, desfășurat în data de 19 august.

Pe baza declarațiilor făcute la adăpostul anonimatului de oficiali din serviciile militare de informații de la Kiev, presa ucraineană a relatat că atacurile din ultimele zile asupra bazelor rusești au distrus mai multe avioane, inclusiv două bombardiere.

"Avarierea sau chiar distrugerea a două avioane Tu-22M3 nu va avea, în sine, efecte semnificative din punct de vedere militar, însă astfel de atacuri în interiorul teritoriului rus susțin eforturile mai ample ale Ucrainei de a degrada moralul trupelor Moscovei", consideră Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul în SUA.

Tu-22M, un bombardier supersonic cu geometrie variabilă, conceput în epoca sovietică

Conform datelor din surse deschise, Tu-22M (foto principală) este un bombardier supersonic cu aripi cu geometrie variabilă, capabil să efectueze lovituri cu arme nucleare, dar și atacuri convenționale și misiuni anti-navă.

A efectuat zborul inaugural în anul 1969 și a intrat în serviciu în anul 1976.

Este propulsat de două turboreactoare cu dublu flux și postcombustie Kuznețov NK-25, care generează o tracțiune de 18350+ kgf fiecare.

Are un echipaj de patru oameni.

Anvergura cu aripile desfășurate este de 34,3 metri, iar cu aripile pliate, de 23, 4 metri. Aeronava are o înălțime de 11 metri, o lungime de 42,5 metri și o greutate de 40 de tone (goală) sau de 93 de tone (încărcată la maximum).

Poate atinge un plafon de zbor de 14545 de metri și o viteză de 2.000 de kilometri pe oră.

Dispune de un tun de calibrul 23 mm și poate transporta șase rachete Kh-15 în cală sau două rachete Kh-22 sub fuzelaj.

×
Subiecte în articol: Tu-22M Solțî Novgorod nuclear Rusia Ucraina
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close