Antena 3 CNN International News Ucrainenii pierd orașul Kreminna. Bombardamente intense în estul țării: ”Bătălia pentru Donbas a început deja”

Ucrainenii pierd orașul Kreminna. Bombardamente intense în estul țării: ”Bătălia pentru Donbas a început deja”

Oficialii ucraineni din regiunile Harkov și Lugansk au raportat luni bombardamente puternice din partea forțelor ruse. Aceștia au recunoscut retragerea dintr-un oraș important, Kreminna, dar susțin că au respins cu succes atacurile rusești în altă parte.

Ucrainenii pierd orașul Kreminna. Bombardamente intense în estul țării: ”Bătălia pentru Donbas a început deja”
Sursa foto: Twitter/CNN
de Cerasela Stafie    |    18 Apr 2022   •   18:54

Ihor Terekhov, primarul Harkovului, a declarat la televiziunea ucraineană că orașul este ”bombardat în mod constant”. El a acuzat forțele ruse că ”bombardează zone rezidențiale, clădiri rezidențiale, unde sunt mulțimi de oameni. Au fost lovituri astăzi în oraș. Sunt răniți și morți. Mai multe spitale și centrul perinatal al orașului au fost distruse”.

Terekhov a spus că 30% din populația orașului a plecat de la începutul invaziei, dar a adăugat că ”de regulă, oamenii nu vor să părăsească orașul”.

În regiunea vecină Luhansk, șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai, a spus: ”cred că bătălia pentru Donbas a început deja. Multiple intensificări ale bombardamentelor cu toate tipurile de arme, încercări de spargere în orașe." El a spus că din cauza atacurilor rusești ”numărul așezărilor fără electricitate, apă și gaz este în creștere”.

”Există doar rămășițe de infrastructură”, a spus oficialul ucrainean, cu 35 de așezări fără electricitate; 21 complet și 14 parțial. Sunt și de localități 37 fără gaz. Nu există alimentare cu apă în orașele Rubijne și Popasna. Forțele ruse sunt la marginea ambelor orașe.

”Popasna este bombardată masiv. În Zolote, obuzele au lovit o clădire cu cinci etaje, mai multe persoane au fost ucise, mai multe persoane au fost rănite”, a spus Haidai. 

Șeful administrației militare regionale a vorbit și despre retragerea trupelor ucrainene din orașul Kreminna din regiunea Luhansk, luni, pe fondul bombardamentelor intense: ”a fost o bătălie noaptea; trupele noastre s-au retras în poziții care i-au ajutat să se apere”.

”Pentru mult timp, trupele noastre au ținut linia de apărare în Kreminna. S-au aruncat asupra lor soldați proaspăt mobilizați, s-a făcut recunoaștere, au fost multe încercări de atac....Inamicul a tras din GRAD, avioane, mortiere, artilerie și tancuri. Nu mai avea sens să rămânem acolo. Apărătorii noștri. pur și simplu ar muri și n-ar fi de folos. De aceea apărătorii noștri s-au îndepărtat de Kreminna”, a spus Haidai. 

"Apărătorii noștri, în primul rând, acționează pentru a nu face rău cetățenilor. Inamicul, pe de altă parte, lovește tot ce îi este în cale", a adăugat el.

Haidai a precizat că unele evacuări continuă, dar că sunt riscante. În ciuda lipsei unei încetări a focului sau a unor rute convenite pentru a ajuta civilii să scape de lupte, el a spus că peste 100 de persoane au fost evacuate luni din regiunea Luhansk fără ”coridoare umanitare”.

Ministerul ucrainean al Apărării a raportat câteva victorii în altă parte din est, spunând că încercările Rusiei de a avansa în jurul Izium au fost respinse. ”Inamicul a efectuat recunoașterea prin luptă, nu a avut succes și a fost forțat să se retragă după ce a suferit pierderi”, a declarat colonelul Oleksandr Motuzianyk, purtător de cuvânt la Ministerul Apărării.

Forțele ruse au ajuns în zona Izium, după ce orașul a căzut la începutul lunii. Dar de atunci au făcut puține progrese

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close