Antena 3 CNN International News UNESCO solicită talibanilor să protejeze siturile patrimoniului mondial din Afganistan

UNESCO solicită talibanilor să protejeze siturile patrimoniului mondial din Afganistan

UNESCO a cerut joi autorităților din Afganistan să păstreze „patrimoniul cultural al țării în diversitatea sa, cu respectarea deplină a dreptului internațional și să ia toate măsurile de precauție necesare pentru a cruța și proteja patrimoniul cultural de daune și jafuri”.

UNESCO solicită talibanilor să protejeze siturile patrimoniului mondial din Afganistan
Sursa foto: Facebook/Wadsam
de Alexandra Ionescu    |    20 Aug 2021   •   13:01

Organismul cu sediul în Franţa, care acordă clasamentul "sit al patrimoniului mondial" pe locuri istorice sau importante din întreaga lume, a declarat că monitorizează îndeaproape situaţia din Afganistan şi "se angajează să depună toate eforturile posibile pentru a proteja nepreţuitul patrimoniu cultural al Afganistanului".

"Orice pagube sau pierderi ale patrimoniului cultural vor avea doar consecinţe negative asupra perspectivelor de pace durabilă şi ajutor umanitar pentru poporul din Afganistan", se arată în declaraţie.

Există o serie de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO în ţară, inclusiv minaretul şi rămăşiţele arheologice ale Jamului, precum şi rămăşiţele arheologice ale văii Bamiyan. Alte situri importante "care trebuie protejate" includ Oraşul Vechi Herat şi Muzeul Naţional din Kabul, a precizat UNESCO.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close