Antena 3 CNN International News Luptele au reizbucnit în Valea Panjshir, ultimul bastion anti-taliban din Afganistan

Luptele au reizbucnit în Valea Panjshir, ultimul bastion anti-taliban din Afganistan

Luptele au fost reluate în zona Văii Panjshir, unde sunt masați luptători care se opun regimului taliban, relatează CNN, care citează atât Frontul Național de Rezistență (NRF) cât și lideri ai militanților.

Luptele au reizbucnit în Valea Panjshir, ultimul bastion anti-taliban din Afganistan
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    31 Aug 2021   •   15:59

"Sunt lupte intense în zona trecătorii Khawak, care face legătura cu Panjshir. Nu am avut legătură prin internet până acum. Combatanții noștri sunt în Puli Hisar și înfruntările continuă. Talibanii au înregistrat sute de victime", a declarat un comandant al NRF citat de CNN.

Această grupare, estimată la câteva mii de luptători, este sub comanda lui Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud, un celebru combatant anti-sovietic în anii '80.

Massoud-fiul a spus că forțele sale sunt gata să lupte cu talibanii fără să ia în calcul capitularea dar a adăugat că este dispus la negocieri, în perspectiva formării noii conduceri politice a țării.

CNN precizează că nu a putut să verifice independent informațiile privind victimele sau anvergura luptelor.

Luni, Maulvi Abdul Khaliq Fateh, un comandant taliban din prima linie, a respins informațiile privind luptele din Panjshir.

Ulterior, o sursă din rândurile talibanilor a confirmat reluarea confruntărilor cu combatanții din rezistență.

"A fost un acord că niciuna dintre părți nu va ataca însă ei (talibanii) au încercat să lanseze o ofensivă și să intre ieri (luni, n.r.) în Panjshir. Din fericire, forțele NRF au respins atacul și le-au incendiat câteva vehicule. Grupurile de talibani care veneau din Gulbahar s-au retras spre orașul Charikar", a declarat Ali Nazary, purtător de cuvânt al NRF.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor nu a comentat imediat aceste informații.

Foto: combatanți ai NFR fotografiați în timpul unui antrenament, 30 august 2021

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close