Antena 3 CNN International News Lupte intense în Panjshir, unde talibanii se chinuie să elimine rezistența armată a lui Ahmad Massoud. Militanții ar fi pierdut zeci de luptători și armament greu

Lupte intense în Panjshir, unde talibanii se chinuie să elimine rezistența armată a lui Ahmad Massoud. Militanții ar fi pierdut zeci de luptători și armament greu

Lupte intense au izbucnit joi noaptea în valea Panjshir între combatanți talibani și luptători din Frontul Național de Rezistență (NRF), anunță CNN, citând o sursă din cadrul acestora din urmă.

Lupte intense în Panjshir, unde talibanii se chinuie să elimine rezistența armată a lui Ahmad Massoud. Militanții ar fi pierdut zeci de luptători și armament greu
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    03 Sep 2021   •   11:38

Conflictul dintre părți s-a derulat sporadic în ultimele două săptămâni iar talibanii, care au masat forțe combatante în provincia Panjshir, au anunțat recent că au capturat trei districte.

"Talibanii folosesc tot ce au pentru a pătrunde (în vale) dar luptele continuă", susține sursa CNN.

Fahim Dashti, un purtător de cuvânt al NRF, a anunțat într-un mesaj audio că talibanii ar fi pierdut 40 de combatanți în tentativa de a intra în alea Panjshir.

Un alt reprezentant al NRF susținte că militanții au pierdut, de asemenea, piese de armament greu.

La rândul lor, talibanii au difuzat materiale video cu imagini filmate în timpul și după încetarea luptelor. 

Utilizatorul @Natsecjeff, care susține că reprezintă un grup consultativ cu sediul în Marea Britanie, axat pe contracararea propagandei terorismului islamist, distribuie pe contul său de Twitter imagini despre care afirmă că au fost anterior circulate canalele de comunicare ale talibanilor.

Imaginile arată cadavrele a doi presupuși combatanți NRF și epava unui tanc din epoca sovietică. Locația și data imaginilor nu sunt specificate.

Atenție, imaginile sunt din categoria celor cu impact emoțional!

Într-un alt clip apare un tanc sovietic pe care talibanii susțin că l-ar fi capturat de la luptătorii NRF.

Miercuri, un lider taliban a făcut apel la cei din rezistență să accepte o amnistie și să renunțe la lupte dar a recunoscut că negocierile nu au dus la niciun rezultat.

Valea Panjshir are un îndelungat istoric al rezistenței anti-regim, care se întinde din vremea Imperiului Britanic până în perioada contemporană, în timpul invaziei sovietice și, mai recent, în vremea regimului taliban dintre anii 1996 - 2001.

Terenul accidentat, greu accesibil, joacă un rol important în favoarea defensivei locale

Combatanții din Panjshir, bastion al rezistenței anti-regim, de la Imperiul Britanic la talibani

Creată în urma războiului civil care a urmat retragerii URSS din Afganistan, Alianța Nordică a fost condusă de combatantul anti-sovietic Ahmad Shah Massoud până la asasinarea acestuia de către Al Qaeda în data de 9 septembrie 2001 și a reușit să mențină zona în afara controlului talibanilor.

Alianța a devenit componenta principală a NRF, care este condus de fiul lui Ahmad Shah Massoud.

Rezistența include, pe lângă combatanți locali, grupuri ale fostei armate guvernamentale afgane care nu au abandonat lupta împotriva talibanilor.

Fostul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh s-a alăturat NRF după fuga din țară a președintelui Ashraf Ghani.

Ahmad Massoud fiul, actualul lider al NRF, a declarat pentru CNN că "talibanii nu s-au schimbat și încearcă în continuare să-și impună dominația în Afganistan.

"Rezistăm dominației, intoleranței și oprimării aduse de o forță politică asupra majorității populației care nu o susține", spune Massoud.

El a confirmat că negocierile cu talibanii, desfășurate în capitala provinciei Parwan, Charika, nu au dus la niciun rezultat concret.

×
Subiecte în articol: Valea Panjshir Ahmad Massoud
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close