Antena 3 CNN Externe Istoricul și atuurile de care dispune Ahmad Massoud, liderul opoziției anti-talibane din Afganistan

Istoricul și atuurile de care dispune Ahmad Massoud, liderul opoziției anti-talibane din Afganistan

Valea Panjshir, situată în munții Hindu Kush, la nord de capitala Kabul, are o istorie îndelungată a rezistenței militare în Afganistan și este pe cale să devină centrul opoziției armate la regimul taliban.

Istoricul și atuurile de care dispune Ahmad Massoud, liderul opoziției anti-talibane din Afganistan
Sursa foto: Twitter @Sarfaraz1201
de Adrian Iclozan    |    24 Aug 2021   •   12:06

De la mijlocul acestei luni, opozanții talibanilor s-au adunat în zonă sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul celebrului combatant anti-sovietic Ahmad Shah Massoud, ucis în 2001 într-un atentat sinucigaș cu bombă, cu două zile înaintea atacurilor de la World Trade Center.

Varianta larg vehiculată este că Massoud a fost asasinat din ordinul liderul Al Qaeda, Osama bin Laden.

Lui Massoud-fiul i s-a alăturat și fostul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh, care se declară "președinte interimar" și care a fost anterior șeful serviciilor afgane de informații, notează Al Jazeera.

O fotografie înfățișându-l pe Saleh și luptători din rezistența anti-talibană jucând volei în Valea Panjshir a fost publicată, luni, pe contul de Twitter al corespondentului BBC Yalda Hakim.

Panjshir este o vale lungă și îngustă, bordată de versanți abrupți, cu un singur punct de acces spre Kabul. Topografia o face dificil de cucerit, pentru că eventualele trupe ofensive sunt nevoite să se o abordeze printr-un defileu îngust.

Numele locației s-ar traduce prin "Cinci lei". Alte variante acreditează ideea că numele se referă la cinci piscuri înșirate de-a lungul văii.

Între anii 1980 și 1985, aici au avut loc cel puțin nouă tentative eșuate ale sovieticilor de a prelua controlul regiunii. 

Oamenii lui Ahmad Shah Massoud au rezistat val după val operațiunilor ordonate de Moscova și care au implicat forțe terestre, unități aeropurtate și elicoptere de asalt.

După plecarea sovieticilor, Alianța Nordului, condusă de Ahmad Shah Massoud, a rezistat cinci ani talibanilor

O tactică utilizată în mod obișnuit de liderul anti-sovietic era să permită trupelor străine să intre în vale și apoi să le nimicească sau să le izoleze cu tiruri de pe pozițiile înalte ale versanților.

După retragerea sovietică au urmat războiul civil și căderea regimului președintelui susținut de Moscova, Mohammad Najibullah, care avea să fie asasinat de talibani în 1996 și spânzurat de un stâlp de semafor în apropierea palatului prezidențial din Kabul.

Valea Panjshir a redevenit câmp de luptă în 1996, când forțele lui Massoud au luptat, sub steagul Alianței Nordice multi-etnice, împotriva talibanilor.

Precum au pățit sovieticii, pe vremuri, nici talibanii nu au reușit să îi înlăture din bastionul lor pe combatanții Alianței Nordice. 

În 2001, talibanii au fost înlăturați, ei înșiși, de la putere de coaliția internațională condusă de SUA și constrânși la o luptă de gherilă.

După 20 de ani, odată cu retragerea trupelor străine, talibanii au declanșat o ofensivă-fulger și au capturat 33 din cele 34 de provincii afgane, cu excepția Panjshir.

Massoud-fiul: Sunt gata să calc pe urmele tatălui meu

"Astăzi vă scriu din Valea Panjshir, gata să calc pe urmele tatălui mei, cu luptători mujahedini care sunt din nou pregătiți să se lupte cu talibanii", a menționat Ahmad Massoud, fiul cel mai mare al fostului lider anti-sovietic, într-un articol publicat în The Washington Post.

Născut în 1989 în Takhar, în nordul Afganistanului, Massoud (foto galerie) și-a făcut studiile liceale în Iran, și-a luat licența în studii militare la King's College, Londra și are un master în Politici Internaționale obținut la City, University of London.

El a insistat că forțele pe care le conduce, și care sunt estimate la ceva mai mult de 6.000 de combatanți, au nevoie de ajutor internațional.

În acest sens, Massoud a făcut apel SUA, Europa și statele arabe, arătând că aceste țări l-au ajutat pe tatăl său în trecut, în rezistența anti-sovietică și anti-talibană.

În același timp, liderul spune că este deschis unei înțelegeri cu talibanii în vederea unui guvern multi-etnic de largă reprezentare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La rândul său, purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid, a anunțat că gruparea sa a trimis combatanți în Panjshir, cu speranța ca situația "să se rezolve pașnic".

Mujahid a scris luni pe Twitter că talibanii au preluat controlul a trei districte în vecinătatea Văii Panjshir, potrivit Reuters, care a precizat că nu există relatări confirmate ale altor lupte.

Foto galerie: Ahmad Massoud, fiul cel mare al comandantului Ahmad Shah Massoud; combatant taliban în Kabul, dând foc potretului lui Ahmad Massoud (22 august 2021); mausoleul lui Ahmad Shah Massoud construit în defileul Panjshir

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close