
Un tribunal din Londra a decis că momentul în care managerul sau directorul companiei îi transmite unui angajat că munca lui este dezordonată și plină de greșeli nu constituie hărțuire. Întreaga poveste din Marea Britanie a pornit după ce un angajat de resurse umane a susţinut în instanţă că a fost "devastat, rănit și profund supărat" după ce şeful său i-a spus că munca lui este neîngrijită, neclară, haotică și că are nevoie de îmbunătățiri, a relatat publicaţia The Guardian.
După ce aflat despre cazul lui Thomas Shevlin, un manager de resurse umane care a lucrat la o companie din Londra, un judecător de dreptul muncii a declarat că şefii trebuie să fie capabili să identifice punctele slabe ale angajaților în încercarea de a le îmbunătăți performanța.
Potrivit jurnaliştilor de la The Guardian, conflictul dintre Thomas Shevlin şi Rebecca Roycroft, şefa lui, a apărut în urma unui raport pe care aceasta l-a făcut în mai 2023.
"Când Thomas este foarte ocupat, are tendința de a grăbi munca pe care o face, ceea ce poate culmina cu greșeli de scriere în e-mailuri, utilizarea majusculelor când nu ar trebui, precum și propoziții care nu au sens.
Ca manager al său, sunt în general de acord cu acest lucru, deoarece știu că este pentru că este super ocupat și se grăbește să treacă la următorul lucru. Cu toate acestea, nu cred că acest lucru este bun pentru brandul său personal atunci când interacționează cu părți interesate din întreaga lume, deoarece poate fi văzut ca o muncă dezordonată", a scris Rebecca Roycroft într-o evaluare a progresului de la acea vreme a managerului de resurse umane.
După acest episod, Thomas Shevlin a demisionat însă, nu înainte de a obţine un alt loc de muncă. Ulterior, el a dat în judecată editura John Wiley & Sons pentru discriminare pe motive de dizabilitate. Bărbatul a început să lucreze ca manager senior de operațiuni HR la această companie în mai 2022.
"A face greșeli de ortografie și gramatică în documente profesionale este, în mod evident, o slăbiciune. Noi suntem convinși că intenția sau scopul doamnei Roycroft, atunci când a făcut acea observație, a fost exclusiv acela de a-l ajuta pe domnul Shevlin să se îmbunătățească și să corecteze o slăbiciune relativ minoră în activitatea lui.
Considerăm că reacția și sentimentul de nedreptate al reclamantului sunt nejustificate, având în vedere caracterul inofensiv al comentariilor. În opinia noastră, nu a existat niciun tratament defavorabil. Dacă un manager nu poate fi clar în privința unei slăbiciuni de performanță, există riscul ca un avertisment bine intenționat să nu fie luat în serios de angajat", a declarat judecătorul de muncă David Massarella.
În plus, în timpul procesului s-a descoperit că bărbatul nu a comunicat angajatorului că are trăsături asociate cu ADHD și dislexia. Thomas Shevlin a susținut în sala de judecată că demisia lui a fost provocată de comentariile făcute de fosta lui şefă, Rebecca Roycroft.
"Considerăm că acest lucru este puțin probabil. Pe scurt, comentariile doamnei Roycroft nu se apropie nici pe departe de standardul ridicat necesar pentru a fi considerate hărțuire", a precizat judecătorul.
Comisia a mai precizat că astfel de critici sunt discriminatorii este nerezonabil, potrivit The Guardian.
Thomas Shevlin a spus că orice erori au fost rezultatul ADHD-ului său și că observaţiile Rebeccăi Roycroft l-au "umilit și rușinat". De altfel, el a acuzat-o pe fosta lui şefă de discriminare și hărțuire. Tribunalul din Londra, unde s-a judecat recent acest caz, nu a fost însă de acord.