Antena 3 CNN International News Preț fabulos cerut pentru o vilă din Roma: jumătate de miliard de euro. A servit ca laborator de alchimie și are un motiv special pentru care este atât de scumpă

Preț fabulos cerut pentru o vilă din Roma: jumătate de miliard de euro. A servit ca laborator de alchimie și are un motiv special pentru care este atât de scumpă

O construcție impunătoare situată în centrul Romei va fi scoasă la licitație pentru un preț uluitor, de aproape jumătate de miliard de euro.

Preț fabulos cerut pentru o vilă din Roma: jumătate de miliard de euro. A servit ca laborator de alchimie și are un motiv special pentru care este atât de scumpă
Sursa foto: Google Street View
de Adrian Iclozan    |    27 Oct 2021   •   16:17

Această vilă adăpostește unica pictură murală din lume realizată de artistul italian Caravaggio (1571 - 1610, foto, galerie). 

Prețul de pornire, de 471 de milioane de euro, ține cont tocmai de prezența operei pictorului italian.

Vila Aurora a făcut parte dintr-o structură mai amplă, numită Vila Ludovisi, demolată în mare parte în secolul 19.

Construită în secolul 16, Vila Ludovisi era considerată, la vremea ei, una dintre "minunile lumii".

Partea de construcție care a rezistat vremurilor este în prezent flancată de garaje și dispune de o grădină, proprietatea întinzându-se pe 2.800 de metri pătrați. 

Vila Aurora are șase etaje și adăpostește numeroase opere de artă, inclusiv lucrarea lui Caravaggio, ale cărui opere au devenit sinonime cu ilustrarea viscerală a violenței.

Trei zei pe tavan. Valoare estimată: peste 310 milioane euro

Pictura acoperă 2,75 metri pătrați de tavan și înfățișează trei zei: Jupiter, Neptun și Pluto, adunați în jurul unui glob translucid (foto galerie). 

Lucrarea a fost comandată în 1597 de cardinalul Francesco Maria Del Monte, care ar fi folosit încăperea ca laborator de alchimie. 

Valoarea estimată a picturii de pe tavan depășește 310 milioane de euro, potrivit lui Alessandro Zuccari profesor de artă modernă la Universitatea Sapienza din Roma.

Solicitat de o instanță judecătorească să evalueze opera murală din Vila Aurora, Zuccari a concluzionat că aceasta este "neprețuită, fiind singura astfel de lucrare realizată de unul dintre marii pictori ai epocii moderne".

Vila Aurora mai beneficiază de decorațiile pictorului baroc Giovanni Francesco Barbieri (foto galerie).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Vila de jumătate de miliard aparține descendenților Papei Grigore al XV-lea

Între lucrările acestuia rămase să sporească valoarea locației se numără și fresca omonimă Aurora, zeița romană a răsăritului, care a fost pictată pentru nepotul Papei Grigore al XV-lea, Alessandro Ludovisi.

Proprietatea ce va fi licitată la începutul anului viitor aparține familiei Boncompagni Ludovisi, urmași ai papei Grigore al XV-lea.

Nu sunt cunoscute detaliile juridice din spatele licitației însă, întrucât este vorba de un sit artistic protejat, statul italian va avea dreptul de a respinge o eventuală ofertă.

Una dintre condițiile impuse cumpărătorului este să cheltuiască 11 milioane de euro pentru lucrări de restaurare.

×
Subiecte în articol: Vila Aurora Caravaggio licitatie
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close