Antena 3 CNN International News Volodimir Zelenski îi cere lui Joe Biden să invite Ucraina în NATO înainte de summit-ul de la Vilnius

Volodimir Zelenski îi cere lui Joe Biden să invite Ucraina în NATO înainte de summit-ul de la Vilnius

Președintele Volodimir Zelenski i-a cerut omologului american Joe Biden să invite Ucraina în NATO "acum", chiar dacă Rusia continuă războiul iar o eventuală aderare nu se va produce decât după încheierea conflictului.

Volodimir Zelenski îi cere lui Joe Biden să invite Ucraina în NATO înainte de summit-ul de la Vilnius
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iul 2023   •   12:19

Într-un interviu pentru CNN realizat de Erin Burnett, Zelenski a declarat că Biden este "cel care ia decizia" dacă Ucraina va fi sau nu în NATO.

Liderul de la Kiev a arătat că o invitație formală ar fi "o motivație uriașă" pentru soldații ucraineni care luptă cu trupele invadatoare.

Aspirația Ucrainei de a adera la NATO este stipulată în Constituția sa iar relația țării cu NATO datează de la începutul anilor '90.

Citește și: "Avionul Apocalipsei" a fost desfăşurat în Europa pentru prima oară după dezastrul de la Cernobîl 

NATO urmează să organizeze un summit în capitala lituaniană Vilnius, pe 11 şi 12 iulie, unde se așteaptă ca liderii să discute despre aderarea Ucrainei.

"Ar fi foarte dificil pentru Ucraina să supraviețuiască fără sprijinul SUA. Acesta este un fapt. Fără ajutorul SUA, (războiul pornit de Rusia) ar deveni un conflict înghețat (...) Majoritatea țărilor NATO susțin invitarea Ucrainei în alianță. Cei care au îndoieli se uită la președintele Biden și (Biden) știe că acest lucru depinde de el. Va fi decizia lui. El trebuie să decidă dacă Ucraina va fi sau nu în NATO", a spus Zelenski.

"Deci, președintele Biden are de luat o decizie în acest weekend", a insistat realizatoarea CNN.

"Acum. El (Biden) susține viitorul nostru în NATO. Dar aici vorbim de motivația soldaților noștri. Invitația este doar un lucru tehnic. Doar o formulare - Ucraina în NATO", a răspuns președintele ucrainean. 

El a adăugat că "înțelege că Ucraina nu va fi niciodată în NATO înainte ca războiul să se termine".
 
NATO stipulează că soluționarea diferendelor teritoriale este "un factor determinant în decizia de a invita un stat să adere la Alianţă".

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close