Antena 3 CNN International News Volodimir Zelesnki, întâlnire de gradul trei cu aliatul lui Putin în Arabia Saudită

Volodimir Zelesnki, întâlnire de gradul trei cu aliatul lui Putin în Arabia Saudită

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a atenționat pe participanții la summit-ul Ligii Arabe, care se desfășoară la Jeddah, în Arabia Saudită, că printre ei se află lideri care "închid ochii" la suferința Ucrainei.

Volodimir Zelesnki, întâlnire de gradul trei cu aliatul lui Putin în Arabia Saudită
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2023   •   17:03

Unul dintre cei vizați de spusele liderului ucrainean este președintele sirian Bashar al-Assad, aliat al președintelui rus, Vladimir Putin.

Bashar al-Assad a participat la summitul Ligii Arabe pentru prima dată în zece ani, după ce țara sa a fost reprimită, luna aceasta, în organizație.

El a fost surprins de camerele video în sala de conferințe cu câteva minute înainte de discursul lui Zelenski.

Citește și: Liderii G7 discută în Japonia furnizarea de avioane de luptă pentru Ucraina

Siria a fost unul dintre cele doar două state din lume - celălalt fiind Coreea de Nord - care a recunoscut decretele date anul trecut de Putin, prin care Rusia a anexat patru regiuni ucrainene.

"Uitați-vă câtă suferință au adus războaiele pe termen lung în Libia, Siria, Yemen, câte vieți au fost irosite de anii de luptă în Sudan și Somalia, în Irak și Afganistan. Sper că cei mai mulți dintre noi se află aici de dragul păcii și al justiției.

Chiar dacă sunt aici, la summit, persoane care au o viziune diferită asupra războiului (...) sunt sigur că putem fi, cu toții, uniți pentru a salva oamenii din cuștile închisorilor rusești. Din păcate, sunt unii în lume, și aici printre voi, care închid ochii la aceste cuști și la anexările ilegale", a spus Zelenski.

"Iar eu sunt aici pentru ca toată lumea să poată privi cu sinceritate, indiferent cât de mult încearcă rușii să influențeze. Trebuie să mai existe independență. Și vreau să mulțumesc Arabiei Saudite, majorității dintre voi, pentru că susțineți (...) pozițiile internaționale și Carta ONU", a continuat el.

Zelensi l-a luat cu el în călătoria la Jeddah pe liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Jemilev.

Zelenski, discurs la Jeddah: "Majoritatea celor supuși represiunii Moscovei în Crimeea sunt musulmani"

"Timp de secole, tătarii din Crimeea au fost și ar trebui să rămână o parte integrantă și puternică a comunității musulmane din lume.

Dar Crimeea a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupației rusești. Și, până acum, majoritatea celor care au fost supuși represiunii în Crimeea ocupată sunt musulmani", a arătat președintele ucrainan.

CNN amintește că, de la invazia lansată de Moscova în Ucraina, forțele Kievului au lansat multiple lovituri împotriva pozițiilor rusești din Crimeea.

Peninsula a fost anexată de Moscova în 2014 și se află în prezent sub controlul Kremlinului.

Zelenski a promis în repetate rânduri să elibereze această peninsulă, despre care spune că rămâne "parte a poporului și societății ucrainene".

Foto principală: Volodimir Zelenski, întâmpinat de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la summit-ul Ligii Arabe

Foto interior: președintele Siriei, Bashar al-Assad, participă la summit-ul de la Jeddah

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close