Antena 3 CNN International News Whoopi Goldberg, pusă la zid după ce a spus că ”Holocaustul nu este despre rasă”

Whoopi Goldberg, pusă la zid după ce a spus că ”Holocaustul nu este despre rasă”

Moderatoare a talk-showului The View, Whoopi Goldberg, a provocat indignare pentru că a afirmat în mod repetat că ”Holocaustul nu este despre rasă”.

Whoopi Goldberg, pusă la zid după ce a spus că ”Holocaustul nu este despre rasă”
Sursa foto: Twitter/ Fox News
de Cerasela Stafie    |    01 Feb 2022   •   12:21

Comentariile ei au venit în timpul unui segment al talk-show-ului de luni, care s-a concentrat parțial pe decizia unui district școlar din Tennessee de a interzice ”Maus”, un roman grafic care descrie ororile Holocaustului. La începutul acestei luni, Consiliul de Educație din comitatul McMinn, Tennessee, a scos cartea din programa sa de arte în limba engleză de clasa a opta, invocând ”limbaj aspru, inacceptabil” și un desen al unei femei nud.

În timpul discuției, Goldberg a spus că a fost surprinsă că nuditatea din ”Maus” -- și nu Holocaustul în sine -- este ceea ce părea să deranjeze consiliul școlii, în timp ce co-gazda Joy Behar a răspuns că preocupările legate de nuditate sunt probabil o distragere a atenției, ” de la faptul că nu le place istoria care îi face pe albi să arate rău”.

”Ei bine, aceștia sunt oameni albi care le fac oamenilor albi, așa că veți lupta cu toții între voi”, a spus Goldberg, referindu-se la Holocaust.

Niciuna dintre co-gazde nu a respins după această declarație, iar conversația s-a îndreptat apoi către modul în care unii încearcă să interzică ca părțile problematice ale istoriei națiunii, în special istoria care se ocupă de rasă și rasism, să fie predate în școli.
 

”Dacă ai de gând să faci asta, atunci hai să fim sinceri pentru că Holocaustul nu este despre rasă”, a spus Goldberg. Ea a adăugat că Holocaustul, în care se estimează că au fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei a fost despre ”inumanitatea omului față de om” și a spus că a implicat ”două grupuri de oameni albi”.

Critici dure la adresa lui Whoopi Goldberd

În timp ce mulți evrei de astăzi sunt văzuți ca albi din cauza nuanței pielii, dacă ar trebui să fie caracterizați în acest fel rămâne un subiect de dezbatere, având în vedere că evreii din întreaga lume continuă să se confrunte cu antisemitism. În Germania nazistă, evreii erau considerați o „rasă” -- naziștii atribuiau multe stereotipuri negative ”moștenirii neschimbate determinate biologic”, potrivit Muzeului Holocaustului din SUA.

În timpul emisiunii, când Goldberg a insistat din nou că Holocaustul nu a fost despre rasă, unele dintre co-gazdele ei au început să-i conteste declarațiile. Behar a răspuns că naziștii i-au considerat pe evrei o rasă diferită, în timp ce Ana Navarro a remarcat că Holocaustul a fost ”despre supremația albă”, naziștii ucigând atât evrei, cât și romi. Sara Haines a adăugat că naziștii nu i-au văzut pe evrei drept albi.

Totuși, Goldberg a insistat asupra faptului că problema de bază a fost una a ”cum se tratează oamenii unii pe alții”, iar segmentul s-a încheiat la scurt timp după. Acesta a captat atenția internetului, mulți lideri și instituții evreiești respingând declarațiile artriței.
 

”Rasismul a fost esențial pentru ideologia nazistă”, a scris Muzeul Holocaustului din SUA într-un tweet, la scurt timp după ce comentariile lui Goldberg au început să circule. ”Evreii nu erau definiți de religie, ci de rasă. Credințele rasiste naziste au alimentat genocidul și crimele în masă”.

Greenblatt, directorul general al Ligii Anti-Defăimare, a condamnat, de asemenea, remarcile lui Goldberg: ”nu, @WhoopiGoldberg, #Holocaustul a fost despre anihilarea sistematică de către naziști a poporului evreu – pe care ei îl considerau o rasă inferioară”, a spus el. ”I-au dezumanizat și au folosit această propagandă rasistă pentru a justifica sacrificarea a 6 milioane de evrei. Denaturarea Holocaustului este periculoasă”.

WhoopiGoldberg cere scuze pentru declarațiile făcute

Într-o declarație de luni seara, Goldberg a spus că a făcut o eroare cu comentariul ei: ”în emisiunea de astăzi, am spus că Holocaustul ”nu este despre rasă, ci despre inumanitatea omului față de om.” Ar fi trebuit să spun că este vorba despre ambele”, a scris ea pe Twitter.

”După cum a spus Jonathan Greenblatt de la Liga Anti-Defăimări, „Holocaustul a fost despre anihilarea sistematică de către naziști a poporului evreu – pe care îl considerau a fi o rasă inferioară”, a adăugat ea.

”Poporul evreu din întreaga lume a avut întotdeauna sprijinul meu și nu va renunța niciodată. Îmi pare rău pentru rănirea pe care am cauzat-o”, a conchis actrița.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close