Antena 3 CNN International News WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar dacă ea a reapărut în vizorul public în weekend

WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar dacă ea a reapărut în vizorul public în weekend

De vineri seara, un flux constant de fotografii și videoclipuri care arată o Peng zâmbitoare și care își povestește viața la Beijing a apărut pe Twitter - toate postate de persoane care lucrează pentru mass-media controlată de guvernul chinez și pentru sistemul sportiv de stat.

WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar dacă ea  a reapărut în vizorul public în weekend
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Noi 2021   •   12:47

Aparentul impuls de propagandă a fost urmat duminică de un apel video între Peng și președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Thomas Bach, în timpul căruia, sportiva, a insistat că este „în siguranță și bine, locuiește la ea acasă în Beijing” și „și-ar dori să-i fie respectată intimitatea”, potrivit unui comunicat al CIO.

Fluxul de videoclipuri a venit pe fondul unei furtuni de îngrijorare globală pentru Peng, care a dispărut din ochii publicului timp de mai bine de două săptămâni după ce a apelat la rețelele de socializare pentru a-l acuza pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a forțat-o să facă sex la casa lui, o acuzație explozivă și sensibilă din punct de vedere politic care a declanșat o cenzură generală în China.

În timp ce reaparițiile publice ale lui Peng pot atenua unele dintre cele mai mari temeri cu privire la siguranța și bunăstarea ei imediată, acestea nu au reușit să potolească preocupările mai ample cu privire la libertățile ei și apar solicitări tot mai mari pentru o anchetă completă asupra acuzațiilor ei de agresiune sexuală.

„A fost bine să o văd pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu atenuează  îngrijorarea WTA cu privire la bunăstarea și capacitatea ei de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Asociației Femeilor de Tenis (WTA), într-o declarație, în urma apelului lui Peng cu CIO.

Susținătorii drepturilor omului nu sunt convinși

De asemenea, susținătorii drepturilor omului care au urmărit de mult campaniile de reducere a tăcere ale Beijingului nu sunt convinși. „Ceea ce avem aici este, în esență, o narațiune controlată de stat: doar guvernul și mass-media afiliată generează și distribuie conținutul despre povestea lui Peng”, a declarat Maya Wang, cercetător senior în China la Human Rights Watch (HRW).

„Deși este posibil ca Peng să fie bine, avem o istorie întreagă a guvernului chinez care a publicat filmări cu persoane dispărute, pentru a dovedi că sunt nevătămați când, de fapt, se întâmpla exact opusul”, a adăugat ea.

Clipurile video par a fi special concepute pentru a arăta că Peng este „liberă” și trăiește o viață „normală”. În imaginile difuzate sâmbătă, Peng a fost văzută la cină cu mai multe persoane pe care jurnaliștii din presa de stat le-au descris drept „antrenorul și prietenii ei”. Clipurile făceau referiri repetate, deliberate, la întâlniri, în timp ce Peng continuă să dea din cap către bărbatul care vorbea lângă ea, iar ea însăși nu spunea nimic.

Niciunul dintre videoclipuri nu a făcut nicio mențiune vagă despre acuzațiile de agresiune sexuală ale lui Peng împotriva lui Zhang. În schimb, ei s-au concentrat asupra zâmbetelor ei și a aparentei stări bune de spirit - pe care propagandiștii mass-media de stat erau dornici să le evidențieze.

„Ar putea vreo fată să zâmeasc așa frumos sub presiune?” a întrebat Hu Xijin, redactorul-șef al tabloidul de stat Global Times, într-un tweet duminică, căruia i-a atașat o imagine cu o Peng zâmbitoare. 

Global Times, ca și alte instituții media controlate de guvern din China, nu a făcut nicio referire la dispariția aparentă a lui Peng și nici la acuzațiile ei împotriva lui Zhang. De asemenea, Hu a avut grijă pe Twitter să nu menționeze motivul pentru care Peng este în centrul atenției.

China nu a recunoscut acuzațiile lui Peng

Autoritățile chineze nu au recunoscut acuzațiile lui Peng împotriva lui Zhang și nu există indicii că o investigație este în curs. Rămâne neclar dacă Peng și-a raportat acuzațiile la poliție.Vorbind luni la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Zhao Lijian a reiterat că acuzația lui Peng nu este o problemă diplomatică și a refuzat să comenteze. 

Zhang  a dispărut din viața publică de la pensionarea sa în 2018.

Scepticismul cu privire la bunăstarea lui Peng este ridicat în special în rândul activiștilor chinezi care au observat de aproape modul în care guvernul și-a redus la tăcere și și-a constrâns colegii. „Realitatea este că au un control imens asupra Peng Shuai – în măsura în care este suficient pentru a o face să coopereze și să devină actor”, a afirmat Lv Pin, o feministă chineză proeminentă, aflată acum la New York.

"Acest lucru s-a întâmplat în multe cazuri în trecut. Mulți „criminali” care au fost forțați să mărturisească la televizor au trebuit să-și facă spectacolele să pară reale", a spus ea, referindu-se la o serie de mărturisiri forțate difuzate la televiziunea de stat.

Autoritățile chineze au ales până acum să nu o aducă pe Peng la televiziunea de stat, poate conștiente de faptul că prezența ei - chiar și doar pe platformele sale în limba engleză - ar fi contrar eforturilor continue de a cenzura toate discuțiile despre acuzațiile acesteia și, astfel, ar genera mai multe întrebări în China decât răspunsuri.

Peng a avut duminică o convorbire telefonică de 30 de minute cu preşedintele CIO, Thomas Bach, în timpul căreia a spus că se află în siguranţă acasă, la Beijing, şi că a dorit să i se respecte deocamdată intimitatea.

Interviul nu a fost raportat de presa de stat chineză. Dar pe site-ul său, CIO a postat o declarație și o fotografie a apelului. Nu a lansat videoclipul complet și nici nu a explicat circumstanțele din jurul întâlnirii virtuale, inclusiv modul în care a fost aranjată. Și se pare că oficialii CIO au plecat de la întâlnire - cel puțin public - ajungând la concluzia că Peng este în regulă.

„Am fost uşurată să văd că Peng Shuai se descurcă bine, ceea ce era principala noastră preocupare”, a declarat preşedinta Comisiei de Atleţi a CIO, Emma Terho, care s-a alăturat apelului video împreună cu Li Lingwei, oficialul sportiv chinez.

„Apelul CIO cu greu ne atenuează preocupările pentru bunăstarea sau siguranța lui Peng”, a spus Wang de la HRW. „De fapt, se pune întrebarea de ce CIO pare să participe la ceea ce este în esență o narațiune controlată de stat, deoarece doar guvernului și mass-media afiliată li s-a permis să spună povestea lui Peng”.

×
Subiecte în articol: Peng Shuai China WTA aparitie
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close