Antena 3 CNN International News Xi Jinping: ”China nu își va intimida vecinii mai mici”

Xi Jinping: ”China nu își va intimida vecinii mai mici”

Președintele chinez, Xi Jinping, le-a spus liderilor Asociației din 10 țări a Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la un summit de luni, că Beijingul nu își va „intimida” vecinii regionali mai mici, pe fondul tensiunii în creștere asupra Mării Chinei de Sud.

Xi Jinping: ”China nu își va intimida vecinii mai mici”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    22 Noi 2021   •   13:03

Pretenţiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud, în conflict cu ale altor ţări din regiune, au provocat îngrijorare de la Washinton până la Tokyo. Suveranitatea revendicată de Beijing asupra unor teritorii maritime este contestată de alţi membri ASEAN – Vietnamul şi Filipinele – iar Bruneiul, Taiwanul şi Malaezia au la rândul lor pretenţii.

China a fost, este și va fi întotdeauna un vecin bun, un prieten bun și un partener bun al ASEAN”, a declarat presa de stat chineză, citată de Xi. 

Filipinele au condamnat joia trecută „în termenii cei mai duri” acţiunile a trei nave din paza de coastă chineză, care – conform autorităţilor de la Manila – au blocat vase de realimentare şi au folosit tunuri de apă pentru a le împiedica să ajungă la un atol ocupat de filipinezi în Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au apreciat vineri că acţiunile Chinei sunt „periculoase, provocatoare şi nejustificate”. Washingtonul a avertizat că un atac armat împotriva navelor filipineze va implica angajamentele americane de apărare reciprocă. SUA sunt „ferm convinse” că acţiunile prin care China „îşi susţine revendicările expansioniste şi ilegale în Marea Chinei de Sud subminează pacea şi securitatea în regiune”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat la summit-ul găzduit de Xi că „detestă” altercația și a spus că statul de drept este singura cale de ieșire din dispută. El s-a referit la o hotărâre de arbitraj internațional din 2016 care a constatat că revendicarea maritimă a Chinei la mare nu are temei juridic. „Acest lucru nu vorbește bine despre relațiile dintre națiunile noastre”, a spus Duterte, care va părăsi mandatul anul viitor și a fost criticat în trecut pentru că nu a condamnat comportamentul Chinei în apele în litigiu.

ASEAN grupează Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.

Președintele american Joe Biden s-a alăturat liderilor ASEAN pentru un summit virtual în octombrie și a promis un angajament mai mare cu regiunea. Summitul a avut loc fără un reprezentant din Myanmar, a declarat luni ministrul de externe al Malaeziei, Saifuddin Abdullah. Motivul lipsei de participare nu a fost specificat, iar un purtător de cuvânt al guvernului militar din Myanmar nu a răspuns apelurilor pentru comentarii.

ASEAN l-a exclus pe liderul juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, care a condus o represiune sângeroasă a disidenței de la preluarea puterii, la 1 februarie, de la summiturile virtuale de luna trecută din cauza eșecului său de a face progrese în implementarea unui plan de pace convenit, într-o excludere fără precedent pentru bloc.

 

×
Subiecte în articol: Xi Jinping China asean filipine SUA
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close