Antena 3 CNN International News Xi Jinping i-a spus în față lui Joe Biden că Beijingul va reuni Taiwanul cu China continentală

Xi Jinping i-a spus în față lui Joe Biden că Beijingul va reuni Taiwanul cu China continentală

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus în mod direct omologului american Joe Biden că Taiwanul va fi reunit cu China continentală de către regimul comunist de la Beijing.

Xi Jinping i-a spus în față lui Joe Biden că Beijingul va reuni Taiwanul cu China continentală
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   20:41

Informația este transmisă de canalul american NBC News, care citează în acest sens trei actuali și foști oficiali americani.

Xi i-a transmis lui Biden acest mesaj la întâlnirea lor de luna trecută, de la San Francisco, în marja summit-ului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC).

În cadrul unei discuții la care au participat mai mulți oficiali americani și chinezi, președintele de la Beijing a subliniat că opțiunea Chinei este de a lua Taiwanul pe cale pașnică, nu prin forță.

Xi Jinping ar fi comentat și pronosticurile date mai mulți militar americani de rang înalt, care au estimat că regimul comunist ar intenționează să cucerească Taiwanul în 2025 sau 2027.

Delegația chineză i-a cerut lui Joe Biden să declara public că SUA sprijină "reunirea pașnică" între China și Taiwan

Președintele chinez a spus că militarii americani greșesc, deoarece nu s-a stabilit un termen în acest sens.

Delegația chineză a solicitat părții americane ca președintele Biden să facă o declarație publică după întâlnirea cu Xi, în care acesta să spună că SUA sprijină obiectivul Chinei de unificare cu Taiwanul pe cale pașnică și că nu susțin independența Taiwanului.

Casa Albă a respins cererea chineză. 

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze informațiile difuzate de NBC.

Aceste dezvăluiri aruncă o nouă perspectivă a întâlnirii dintre cei doi lideri, al cărei obiectiv a fost să reducă tensiunile dintre țările lor.

SUA recunosc guvernul de la Beijing drept unicul legitim în China, în cadrul politicii lor externe

Avertismentul lui Xi către Biden a atras atenția oficialilor americani, deoarece a fost transmis într-un moment în care comportamentul Chinei față de Taiwan este considerat din ce în ce mai agresiv.

De asemenea, mesajul vine înaintea unor alegeri prezidențiale programate luna viitoare în insulă și considerate cruciale în această autonomie sprijinită politic și militar de SUA.

Oficialii familiarizați cu conversația dintre Biden și Xi l-au descris pe liderul chinez ca fiind direct și sincer, dar nu conflictual. 

"Limbajul său nu a fost diferit de ceea ce a spus întotdeauna. El este întotdeauna dur în ceea ce privește Taiwanul. Întotdeauna a avut o linie dură", a declarat un oficial american la curent cu subiectul.

În cadrul politicii "O singură Chină", Statele Unite recunosc guvernul de la Beijing drept singurul guvern legitim al Chinei, dar mențin, în același timp, relații neoficiale cu Taiwanul și furnizează sprijin militar acestui teritoriu.

La rândul său, China consideră Taiwanul ca fiind, de drept, teritoriul său.

Majoritatea celor 24 de milioane de locuitori ai insulei sunt în favoarea menținerii situației actuale, fără a se reuni cu China și fără a-și declara oficial independența, notează CNN.

Sursa: NBC News

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close