Antena 3 CNN Life Care este pluralul cuvântului 'curcubeu'. Mulți români greșesc

Care este pluralul cuvântului 'curcubeu'. Mulți români greșesc

La cât de mult a plouat în România în ultima vreme, curcubeul a devenit aproape banal. Nu a fost zi în care să nu plouă în majoritatea zonelor țării - deseori pe cer și-a făcut apariția și curcubeul. Și, deși nu atât de des, în unele cazuri și-a făcut apariția un dublu curcubeu.

Care este pluralul cuvântului 'curcubeu'. Mulți români greșesc
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    23 Iun 2020   •   16:55

Totuși, pluralul cuvântului curcubeu le face probleme unora dintre români. Cum se spune: curcubee sau curcubeie?

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), pluralul de la curcubeu este curcubeie - Fenomen optic datorat refracţiei, reflexiei totale şi dispersiei luminii solare în picăturile de apă din atmosferă şi care are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer.

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont, spune și Wikipedia.

Tot Wikipedia oferă și o descriere mai detaliată. Centrul curcubeului este în partea opusă soarelui față de observator. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar în mod tradițional curcubeul este descris ca având un anumit număr de culori; acest număr diferă de la o cultură la alta, de exemplu în tradiția românească secvența culorilor este adesea prezentată astfel: roșu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo și violet, și memorată sub forma acronimului ROGVAIV. Ordinea culorilor este de la roșu în exteriorul arcului la violet în interior.

În condiții de vizibilitate bună uneori se poate observa și un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare și cu ordinea culorilor inversată. Teoretic există nu numai acest curcubeu secundar, ci o infinitate de ordine superioare, dar practic cu ochiul liber au fost observate doar primele patru; al treilea și al patrulea sunt și mai slabe și se află de aceeași parte cu soarele, ceea ce îngreunează mult observarea.
Același fenomen are loc și în alte condiții, de exemplu cu lumina lunii (sau orice altă sursă de lumină) în loc de soare, cu picături de apă provenite de la spargerea valurilor, fântâni arteziene, cascade, stropitori etc., cu alte lichide în loc de apă ori cu obiecte solide și transparente (sticlă, polistiren etc.) în formă sferică ș.a.m.d.

×
Subiecte în articol: curcubeu plural

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close