Antena 3 CNN Life Concediul paternal, cum se poate obține și care este durata acestuia

Concediul paternal, cum se poate obține și care este durata acestuia

Numeroase studii au arătat că prezența tatălui în viața copilului este la fel de importantă precum cea a mamei.

Concediul paternal, cum se poate obține și care este durata acestuia
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    19 Noi 2021   •   17:46

Încă din primii ani de viață, tatăl joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a celui mic, din punct de vedere fizic, emoțional, dar și psihologic. De aceea, statul român a venit cu o soluție în acest sens, permițând și taților să intre în concediu de creștere a copilului. Potrivit Legii în vigoare, tații pot rămâne acasă pentru a avea grijă de copil timp de doi ani.

Concediul de creștere a copilului și alocația acestuia

Alocatia pentru copii este acordată de către stat. De aceasta beneficiază toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, cu condiția să fie cetățeni români. În plus, aceasta este acordată și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Valoarea alocației este de 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani și pentru cei cu handicap, până la vârsta de 18 ani. Copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani primesc 214 lei. Astfel, în timpul concediului de creștere a copilului, unul dintre părinți poate depune o cerere la Direcția Generală de Asistență Socială. Alocarea se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

Cum pot obține tații concediul paternal

Pentru a obține concediu paternal este foarte important ca tatăl să fie salariat. În continuare, acesta trebuie să trimită o cerere oficială către angajator, în care să solicite acordarea concediului. În plus, angajatul trebuie să comunice angajatorului dorința obținerii concediului de paternitate în primele opt săptămâni de la data nașterii copilului.

Pentru a obține concediul și indemnizația de creștere a copilului, părintele trebuie să aibă domiciliul în România, să locuiască împreună cu copilul pentru care se solicită toate acestea și să fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni, în ultimii doi ani, înainte de solicitarea concediului.

Durata concediului paternal

Tăticii pot alege între două tipuri de concedii. Primul este concediul paternal de cinci zile, care poate fi prelungit cu încă zece zile, dacă tatăl este absolvent al unui curs de puericultură, iar al doilea tip de concediu paternal se întinde pe o perioadă de doi ani. În acest caz, părintele beneficiază de o indemnizaţie reprezentând 85% din salariul de bază şi celelalte venituri salariale. Legea îi obligă pe proaspeții tătici să petreacă câteva zile cu nou-născutul.

Statul oferă unuia dintre părinți o lună de concediu obligatorie, chiar dacă concediul de maternitate sau paternitate nu a fost solicitat. Astfel, chiar dacă mama intră în concediu timp de un an, doi sau trei, o lună din această perioadă îi va reveni tatălui. Prin urmare, ambii părinți vor fi implicați în mod activ în dezvoltarea celui mic.

Când nu se poate beneficia de concediul paternal

Există anumite situații care îi pot împiedica pe tătici să obțină concediul paternal. Acesta nu poate fi acordat taților care nu lucrează și celor care nu au solicitat dreptul la concediul paternal. În plus, tatăl nu va obține concediul dacă depune cererea către angajator după nașterea copilului sau dacă nu lucrează în România.

Psihologii sunt de părere că pentru asigurarea unei bune dezvoltări a copilului este necesară prezența ambilor părinți în procesul de creștere. Ei trebuie să reprezinte personajele principale din viața copilului, menite să-i ofere acestuia confortul și iubirea de care are nevoie.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close