Antena 3 CNN Life Culinar Motivele pentru care cozonacii nu ies mari și pufoși, ca la cofetărie. Top trei greşeli care strică aluatul din prima

Motivele pentru care cozonacii nu ies mari și pufoși, ca la cofetărie. Top trei greşeli care strică aluatul din prima

În perioada Crăciunului, cozonacii sunt nelipsiți de pe masa românilor, iar gospodinele se străduiesc, de la an la an, să-i facă tot mai mari și pufoși. Cu toate acestea, multe dintre ele fac greșeli majore, care compromit aluatul.

Motivele pentru care cozonacii nu ies mari și pufoși, ca la cofetărie. Top trei greşeli care strică aluatul din prima
Sursa foto: Pinterest.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2023   •   08:00

Aromat, pufos și delicios, cozonacul este desertul preferat de mulți români în perioada sărbătorilor de iarnă, fiind preparat cu mare drag de gospodine.

Umplut cu nucă, stafide, ciocolată și rahat, acest desert ne trimite instant cu gândul la Crăciun, mai ales la cel din copilărie.

Cu toate acestea, există multe greșeli care pot influența rezultatul final al rețetei, fiind vorba despre un aluat pretențios, care poate să nu crească deloc, în ciuda drojdiei.

Astfel, un aspect important pe care trebuie să-l avem în vedere atunci când preparăm aluatul de cozonac se referă la cantitatea de zahăr adăugată.

Citește și: Rețeta de ciocolată caldă care face furori printre gospodine. Ingredientul secret care face diferenţa

Zahărul în exces poate afecta considerabil procesul de dospire. Cantitatea mare de zahăr poate inhiba activitatea drojdiei sau chiar o poate anula. 

În cazul unui cozonac cu mult zahăr, aluatul poate deveni dens și greu, deoarece procesul de dospire nu se realizează în mod optim, fiind nevoie să ne asigurăm că respectăm un echilibru în ceea ce privește cantitatea de zahăr.

Totodată, cantitatea excesivă de ulei în aluat poate contribui la îngreunarea cozonacului și la modificarea texturii acestuia.

Uleiul adăugat în cantități mari poate afecta procesul de dospire și poate influența rezultatul final.

În cazul unui cozonac cu mult ulei, aluatul poate deveni dens și lipicios, în loc să fie aerat și pufos.

Totodată, o cantitate mare de umplutură (ciocolată, nucă, stafide, rahat) poate îngreuna foarte mult aluatul, împiedicându-l să se dezvolte. 

×
Subiecte în articol: cozonaci greseli Crăciun gospodine
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close