Antena 3 CNN Life Cum aduci o parte din natură în designul interior al locuinței tale – metode la îndemâna ta

Cum aduci o parte din natură în designul interior al locuinței tale – metode la îndemâna ta

Locuința este ca un microclimat în care încerci să creezi condițiile optime pentru un trai decent, de la folosirea tehnologiilor moderne care îți ușurează viața și îți conferă un confort sporit, până la alegerea unui design funcțional și totodată valoros din punct de vedere estetic.

Cum aduci o parte din natură în designul interior al locuinței tale – metode la îndemâna ta
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    12 Mar 2021   •   11:26

Într-o lume în care fiecare zi pare o cursă contracronometru, în care nu știm cum să ne împărțim timpul mai bine între serviciu și viața personală, tindem să uităm lucruri esențiale, cum ar fi conexiunea cu natura.

Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), timpul petrecut în mijlocul naturii, de la o simplă plimbare într-un parc, până la o vacanță în care mai multe zile la rând străbați pe jos trasee montane prin pădure, este asociat cu mai multe beneficii asupra stării tale de sănătate fizice și psihice, cum ar fi creșterea puterii de concentrare, reducerea stresului, îmbunătățirea stării de spirit, diminuarea riscului dezvoltării unor afecțiuni psihiatrice ori a bolilor cardiovasculare. Cum tindem să petrecem 90% din timp în spații închise, este important ca măcar în locuința ta să aduci o parte din natură. La prima vedere pare o provocare dificilă, însă, în cele ce urmează, descoperi câteva dintre metodele eficiente prin care căminul tău să fie ceea ce îți dorești.

Amenajează locuința cu materiale naturale

Un prim pas pentru a crea un mediu cât mai apropiat de ambientul pe care îl regăsești ori de câte ori îți petreci timpul în mijlocul naturii este să-ți amenajezi locuința folosind materiale cât mai naturale. Din această perspectivă, poți opta pentru o pardoseală caldă, cum este un parchet din lemn triplustratificat, realizat din esențe de lemn deosebite, așa cum sunt stejarul, frasinul, merbau, mahonul african, fagul sau nucul. Ai la dispoziție o varietate de design-uri, cu finisaj mat, lucios sau lăcuit, în nuanțe deschise și închise, astfel încât să poți integra cu ușurință o astfel de pardoseală în orice stil de amenajare interioară, de la cel rustic sau tradițional, până la cel minimalist sau contemporan.

În ceea ce privește pereții, poți da o notă personală camerelor cu ajutorul lambriurilor din lemn sau ale tapetelor cu peisaje, păduri, ape curgătoare ori cascade. De asemenea, îi poți decora cu piatră de râu sau cărămidă falsă, pentru a crea o atmosferă deosebită. Totodată, alege mobilier fabricat din lemn autentic și tapițerii din materiale naturale. Nu uita nici de draperii, perdele, fețe de pernă în tonuri neutre și din fibre naturale, percum inul ori bumbacul. Un plus de eleganță pot da decorațiunile realizate din flori uscate, trestie sau stuf.

Asigură-te că în casă pătrunde cât mai multă lumină naturală

Numeroase studii au demonstrat că expunerea la lumina naturală este benefică pentru sănătate, în sensul contribuției pe care o are la asimilarea vitaminei D, îmbunătățirea calității somnului și a stării de spirit și diminuarea riscului de anxietate sau depresie.

Prin urmare, este foarte important să amenajezi locuința astfel încât în interior să pătrundă cât mai multă lumină naturală sau, dacă nu ai această posibilitate, măcar să accentuezi senzația de luminozitate. Poți face acest lucru folosindu-te de oglinzi supradimensionate, care ajută și la crearea ideii de spațialitate, și de o paletă cromatică în nuanțe deschise, cum ar fi bejul, rozul pal, albul. De asemenea, poți renunța la draperiile masive și să lași doar perdele albe, din in, care permit lumina soarelui să pătrundă în casă.

Optează pentru o cromatică naturală

Din cele mai vechi timpuri, natura este o sursă de inspirație nelimitată, iar în ceea ce privește cromatica, îți oferă o paletă largă de tonuri pe care le poți combina cu stil pentru a crea contraste valoroase. De pildă, un perete vopsit în bej, o culoare neutră și calmă, poate contrasta cu portocaliul sau roșul unei canapele așezate lângă o masă din lemn sau fier forjat, în funcție de design-ul ales.

Apoi, locuința reprezintă o parte din personalitatea ta și, ca să te simți bine, te înconjori de obiecte și culori care îți plac. Dacă te știi o fire veselă, plină de viață, te poți îndrepta spre nuanțe ceva mai îndrăznețe, precum galbenul sau verdele, pe care să le utilizezi fie pentru a-ți decora pereții, fie pentru diverse obiecte de mobilier. Tapetul, cuverturile ori lenjeriile de pat cu imprimeuri florale sunt binevenite atunci când vrei să te simți un pic mai aproape de natură.

Menține un aer proaspăt în locuință

Dacă rememorezi momentele în care te-ai plimbat ore în șir printr-o pădure sau când ai admirat valurile mării ori o cascadă spectaculoasă, cu siguranță îți vei aduce aminte și de faptul că starea ta de spirit s-a schimbat în bine odată ce ai fost în acele locuri. Nu este o simplă coincidență, pentru că studiile făcute până acum au demonstrat că explicația stării tale ar fi ionizarea aerului, adică ionii negativi care echilibrează, de fapt, cantitatea de ioni pozitivi rezultați în urma poluării. În natură, surse importante de ioni negativi sunt razele ultraviolete, căderile de apă, precum cascadele, valurile de pe malul mărilor și al oceanelor, plantele, mai ales în timpul perioadei de vegetație.

În locuință, este dificil să creezi acest echilibru dintre ionii negativi și cei pozitivi, însă nu imposibil. Poți folosi dezumidificatoare, umidificatoare, aere condiționate sau purificatoare de aer cu filtre HEPA, de carbon activ, care elimină impuritățile și alergenii din aer și au funcție de ionizare. În același timp, nu uita de plante. Pune la ferestre ghivece cu flori mici, iar în camere, plante înalte, cu frunze mari, dar fără să aglomerezi încăperile. Un aspect important în ceea ce privește calitatea aerului din interior este și menținerea unui echilibru între nivelul umidității și temperatura ambientală. Astfel, potrivit National Institute of Health, nivelul umidității din casă ar trebui să se situeze între 40 și 60%, iar temperatura optimă, între 18 si 22°C. Reține însă că fiecare organism reacționează diferit la factorii externi, așa că, prin testare, poți observa care este nivelul umidității și temperatura ideale pentru tine și cei dragi.

Amenajarea locuinței este o provocare dificilă atunci când vrei să aduci o parte din natură în design-ul interior, însă ținând cont de câteva recomandări, cum sunt și cele de mai sus, proiectul decorării cât mai naturale a căminului tău poate fi un succes.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close