Antena 3 CNN Life Cum albești foarte ușor cada îngălbenită de calcar. Secretul de demult al gospodinelor

Cum albești foarte ușor cada îngălbenită de calcar. Secretul de demult al gospodinelor

În timp, orice cadă, chiar și una de calitate, se îngălbenește de la calcarul din apă, de la rezidurile de săpun și grăsime. Indiferent dacă ai o cadă din fontă sau una modernă din acril, poți să o readuci la albul inițial folosind câteva trucuri.

Cum albești foarte ușor cada îngălbenită de calcar. Secretul de demult al gospodinelor
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    28 Apr 2023   •   08:00

În caz că nu știați, căzile vechi, din fontă emailată, pot fi aduse la albul strălucitor cu ajutorul unei soluții pe bază de acid. E foarte folositor în acest caz oțetul. Acesta dizolvă depunerile de calcar și nu afectează emailul alb.

Tot ce trebuie să faci este să torni cel puțin 500 ml de oțet alb într-o sticlă cu pulverizator. Dacă nu suporți mirosul, poți apela la o mască pentru a-ți acoperi gura și nasul.

Insistă unde sunt pete de calcar pulverizând din abundență. Poți utiliza o cantitate mai mare de oțet, dacă nu este suficientă doar o jumătate de litru. Ai grijă ca toate depunerile de mizerie să se înmoaie bine.

De asemenea, poți lăsa oțetul să acționeze câteva ore sau peste noapte. Fiind un acid puternic, a doua zi, vei putea curăța mult mai ușor depunerile folosind un burete și detergent pentru vase. Repetă operația de câteva ori.

După ce clătești bine cada, folosește o soluție de spălat geamurile și o lavetă uscată ca să o faci să strălucească de curățenie.

Cum să albești cada din acril

Datorită suprafeței lucioase, fără pori, la care nu aderă grăsimea și calcarul, căzile moderne din acril par mult mai ușor de curățat. Totuși și ele se murdăresc cu timpul, dacă amânăm prea mult curățarea lor.

Trebuie să știți că acrilul de bună calitate este dur și rezistent la zgârieturi, deci se pretează pentru curățarea acestora inclusiv bureții ceva mai abrazivi. Dar nu foarte abrazivi! În niciun caz nu este o idee bună să freci cada cu tix sau alte produse similare.

Cada din acril se poate curăța cu detergent de vase, dar și cu o soluție diluată dintr-o parte clor și 5 părți de apă rece. Folosește de fiecare dată mănuși și mască de protecție și lasă geamul din baie deschis larg, să nu inhalezi vaporii de clor. Dacă folosești detergent de vase, citește cu atenție eticheta să nu conțină acetat, care atacă suprafața lucioasă a acrilului.

Petele galbene care apar cu timpul pe căzile din acril pot fi scoase cu o soluție pe bază de amoniac. Amestecă amoniac și apă într-un recipient cu pulverizator, folosește soluția pe toată suprafața căzii și las-o să acționeze 5 minute.

×
Subiecte în articol: cada
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close