Antena 3 CNN Life Cum îți asiguri stabilitatea financiară atunci când ai un business propriu

Cum îți asiguri stabilitatea financiară atunci când ai un business propriu

Începerea unei afaceri pe cont propriu are cu siguranță numeroase avantaje, începând cu programul flexibil și până la obținerea veniturilor de care ai nevoie

Cum îți asiguri stabilitatea financiară atunci când ai un business propriu
de Georgiana Adam    |    09 Ian 2024   •   14:00

În plus, ai libertatea de a alege proiectele pe care le dorești, în funcție de abilități, timpul pe care vrei să îl aloci și de provocările pe care dorești să le încerci. Știi exact ce ai de făcut și îți stabilești prioritățile în funcție de programul pe care vrei să îl ai.

Cu toate acestea, lucrul pe cont propriu aduce un anumit grad de nesiguranță și responsabilități de ordin financiar pe care nu le ai atunci când ești angajat al unei companii.

Stabilește strategia financiară

Tendința naturală atunci când ai propria afacere este să te bucuri imediat de banii câștigați, însă este esențial să te gândești la ce îți poate aduce viitorul. Proiectele și, în consecință, veniturile lunare nu sunt fixe și se poate întâmpla să fie și luni în care situația ta financiară să nu fie exact așa cum ți-ai dorit.

De aceea, o strategie eficientă este de a face rezerve pentru acele perioade în care lucrurile nu merg așa cum ai sperat. Una dintre cele mai bune investiții pentru viitorul tău este o asigurare viata prin care îți poți proteja familia din punct de vedere financiar.

Pentru ca afacerea să aibă succes, nu există o rețetă general valabilă, însă gestionând cu atenție resursele și construind o strategie sustenabilă, pe termen lung, îți poți asigura stabilitatea financiară și confortul, chiar și în cazul în care piața pe care activezi este nesigură.

Învață abilități din mai multe domenii

Economiile, investițiile și asigurările nu sunt singurele modalități de a avea siguranță financiară în perioadele în care nu câștigi atât cât ai nevoie sau cât ți-ai dori. De aceea, este important să te gândești și la alte strategii și alternative care să te ajute să depășești momentele dificile.

Una dintre investițiile sigure, pe termen lung, este cea pe care o acorzi formării profesionale. Fie că optezi pentru un domeniu de activitate care are legătură cu ceea ce faci în mod obișnuit, sau este un domeniu complet diferit, ia în considerare acele lucruri care sunt căutate tot timpul sau pentru care nu există suficienți specialiști, cu competențele necesare.

Există o mulțime de cursuri la care te poți înscrie, în urma cărora să obții o diplomă ce atestă că ai competențe într-un anumit domeniu, pentru a te putea reorienta dacă situația o cere.

Organizează eficient timpul și prioritățile

Atunci când ai o afacere proprie sau lucrezi ca freelancer, pe cont propriu, ești tentat de cele mai multe ori să te implici în foarte multe proiecte, ceea ce poate avea rezultatul invers față de cel pe care l-ai fi dorit.

Pentru a menține relațiile cu clienții care îți solicită frecvent serviciile, este important să livrezi întotdeauna servicii de calitate, la timp. De aceea, este recomandat să acorzi atenție fiecărui proiect în parte, cât și tuturor detaliilor și termenelor limită, însă este la fel de important să găsești un echilibru între viața personală și cea profesională.

Pentru a-ți asigura un renume în domeniu și pentru a avea stabilitate financiară, este recomandat să alegi clienți cu care poți dezvolta o relație pe termen lung, bazată pe încredere și corectitudine. Astfel vei avea siguranța unor venituri constante care să îți ofere liniște și siguranța financiară de care ai nevoie. Calitatea serviciilor pe care le oferi îți aduce în schimb clienți de calitate și, ca urmare, venituri substanțiale și alte recomandări

Planifică atent bugetul

Toate etapele enumerate mai sus trebuie să fie susținute de o planificare eficientă și bine gândită a bugetului personal. Una dintre cele mai la îndemână metode de a face acest lucru este de a ține o evidență a sumelor de bani pe care le încasezi lunar, a cheltuielilor recurente și economiilor, fie că este vorba despre o asigurare de viață, un fond de urgențe sau investiții.

Pentru a planifica finanțele eficient, poți decide destinația profitului după ce calculezi balanța tuturor veniturilor și cheltuielilor. Poate dorești să pui bani deoparte pentru o vacanță, pentru un curs la care dorești să participi sau pentru un lucru pe care voiai să îl achiziționezi de mult timp. Planificarea și prioritizarea cheltuielilor sunt un pas necesar indiferent de domeniul de activitate și de veniturile pe care le realizezi.

Pentru orice afacere, stabilitatea financiară este esențială, indiferent de amploarea businessului sau de domeniul de activitate. Dacă ai ales să lucrezi pe cont propriu, este important să te organizezi cât mai eficient, lună de lună, și să faci câteva investiții ce te vor ajuta pe viitor sau în perioadele în care nu realizezi veniturile dorite.

Sursa foto: Shutterstock

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close