Antena 3 CNN Life Impactul încălțămintei nepotrivite asupra sănătății piciorului

Impactul încălțămintei nepotrivite asupra sănătății piciorului

În societatea modernă, încălțămintea este un element esențial pentru confortul și sănătatea piciorului.

Impactul încălțămintei nepotrivite asupra sănătății piciorului
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Oct 2023   •   14:59

Cu toate acestea, multe persoane aleg să ignore aceste aspecte și prioritizează aspectul estetic în detrimentul calității sau al confortului, decizie ce poate avea consecințe grave asupra sănătății picioarelor. Astfel, apar la început dureri minore, care se agravează până în punctul în care devin afecțiuni cronice.

Află, în continuare, care este impactul pe care purtarea de încălțăminte nepotrivită îl poate avea asupra piciorului și asupra organismului, în general.

Structura piciorului

Piciorul uman este o structură complexă, care înglobează nu mai puțin de 26 oase, legate prin articulații și mușchi. Datorită acestei structuri complexe, piciorul susține greutatea corpului și asigură mișcarea și echilibrul.

Tot la nivelul piciorului sunt regăsite terminații nervoase și vase de sânge, care hrănesc și protejează țesuturile și contribuie la transmiterea senzațiilor.

De ce este atât de importantă încălțămintea adecvată?

Alegerea greșită a încălțămintei poate genera o gamă variată de probleme, de la disconfort ușor până la dureri severe, cum sunt cele din fasceita plantara, care pot afecta calitatea vieții:

  • Durerile de picioare variază în intensitate. Încălțămintea care nu se potrivește corect poate exercita presiune asupra unor anumite zone ale piciorului, cel mai adesea asupra degetelor sau a călcâiului, la nivelul cărora se manifestă durere.
  • Deformările piciorului pot apărea consecutiv încălțămintei nepotrivite, purtată în mod constant. Una dintre modificările cele mai frecvente și mai bine cunoscute sunt monturile, care se dezvoltă la baza degetului mare de la picior și sunt orientate către exterior, ca o proeminență osoasă. Pot apărea, de asemenea, deformări la nivelul degetelor de la picioare, adeseori înghesuite în încălțăminte cu vârful prea îngust.
  • Problemele de postură pot apărea sau se pot agrava ca urmare a alegerii de încălțăminte care nu oferă susținerea adecvată. În mod normal, piciorul susține întregul corp, iar o eventuală problemă mecanică apărută la nivelul acestuia are un efect în lanț asupra posturii, determinând dureri de spate și modificări la nivelul coloanei lombare.
  • Iritații, bășici și alte leziuni cutanate pot fi consecința frecării dintre picior și încălțămintea nepotrivită. Aceste leziuni pot fi dureroase și pot necesita timp pentru vindecare, având în vedere faptul că sunt afectate, iar și iar, de fiecare dată când te încalți.
  • Afecțiunile cronice ale piciorului pot fi consecința purtării unei încălțăminte nepotrivite pentru o perioadă lungă de timp. Tendinita, fasceita plantară și chiar unele forme de neuropatie periferică necesită tratament medical de specialitate, afectând calitatea vieții în absența unei intervenții.

Cum alegi încălțămintea potrivită?

Alegerea încălțămintei potrivite nu este un proces atât de dificil pe cât pare, cu condiția să te familiarizezi cu anumite principii și reguli în această privință. Începe prin a alege, întotdeauna, mărimea corectă, care îi oferă piciorului suficient spațiu pentru a se mișca în voie. E o idee bună să mergi la cumpărături la final de zi, când piciorul este mai umflat.

O pereche bună de pantofi trebuie să ofere un nivel superior de susținere pentru bolta piciorului, călcâi și gleznă. Susținerea insuficientă determină frecvent probleme de postură și dureri de spate.

Talpa încălțămintei trebuie să fie adecvată activităților practicate. Dacă mergi mult pe jos, dacă practici un sport sau dacă alergi, mecanismele de amortizare sunt esențiale. De asemenea, dacă e vorba despre o pereche de încălțăminte pentru deplasări în natură, un nivel corespunzător de aderență este esențial.

Materialele din care este fabricată încălțămintea trebuie să fie de bună calitate și să permită pielii să respire. Pielea naturală și materialele din gama celor profesionale pentru sportivi sunt cele mai bune alegeri din acest punct de vedere.

Schimbă încălțămintea în mod regulat, deoarece aceasta se deteriorează în timp și își pierde din calitățile inițiale. Ideal ar fi să alternezi 2 - 3 perechi de încălțăminte destinate unei anumite activități, astfel încât să prelungești durata de viață a fiecărei perechi și nici să nu te plictisești.

Încălțămintea nepotrivită poate avea un impact semnificativ asupra sănătății piciorului, determinând simptome minore, care pot progresa către afecțiuni cronice mai mult sau mai puțin grave. Investiția în încălțăminte de calitate trebuie privită ca o investiție în sănătatea personală pe termen lung și merită întreaga atenție.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close