Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine NUMAI DE BINE: Echitaţia, mişcare nobilă

NUMAI DE BINE: Echitaţia, mişcare nobilă

NUMAI DE BINE: Echitaţia, mişcare nobilă
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Apr 2014   •   16:37
Dacă aerul poluat de prea multă civilizaţie a devenit sufocant, dacă stresul cotidian a devenit apăsător, dacă vă e dor de liniştea pe care parcă nu o mai regăsiţi ca altădată, avem o soluţie. Pe cât de nobilă, pe atât de dătătoare de energie. Echitaţia. 
 
O plăcere deloc vinovată a unei activităţi ce ţi se oferă şi se dezvăluie din primele minute. Şi dacă vă gândiţi să faceţi NUMAI mişcare, vă veţi îndrăgosti pe loc de acest sport unde partenerul, calul, vă oferă mai multă dragoste şi atenţie decât îi daţi. 
 
Echitaţia poate fi şi o terapie bună ... de cuplu. Aici învăţăm comunicarea, fizică şi spirituală la un cu totul alt nivel.
 
Sute de ani a fost un sport nobil, destinat exlusiv familiilor regale şi nobiliare. În timp însă, pasiunea a trecut graniţele statutului social.
 
Calul este capabil sa simtă starea celui de lângă el şi detectează mai ales frica... dar şi ezitarea, mânia şi siguranţa de sine.
 
Romania are mult de recuperat în ceea ce priveşte echitaţia şi în loc să evolueze, parcă a stagnat. Asta deşi perioada interbelică, dar şi după al Doilea Război Mondial a avut rezultate excelente pe plan internaţional. 
 
Un cal poate da totul pentru stăpânul temporar, sau permanent, atâta vreme cât primeşte atenţia şi respectul lui. 
 
Cei care încearcă pentru prima oara călăria realizează repede cât de dificil este de fapt. Orice mişcare dirijată a calului presupune mai mulţi factori care să existe simultan. Dacă nu eşti atent la coordonarea presiunii piciorului, a hăţurilor şi a poziţiei corpului, calul nu te va asculta sub nicio formă. Cine vrea să înveţe să călărească are nevoie de cel puţin 10 şedinţe.
 
Poate aşa se explica faptul ca mulţi dintre cei care merg la echitaţie ajung să-şi cumpere propriul cal. Preţul unuia obişnuit porneşte de la 3000 de euro şi poate ajunge la 12.000 de euro, în timp ce unul de competiţie poate valora şi un milion de euro. Acestor sume li se adaugă şi întretinerea pentru care trebuie sa mai plătesti între 300 si 1000 de euro pe luna.
 
In Romania sunt 600.000 de cai din care 200.000 pentru agrement. Cele mai mari şi mai spectaculoase competiţii au loc în Orientul Mijlociu, la Dubai, iar preţul multor cai depăşeşte un milion de euro.
 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close