Antena 3 CNN Life Oameni Omul pe care toţi elevii trebuie să-l cunoască. Marele reformator al şcolii româneşti

Omul pe care toţi elevii trebuie să-l cunoască. Marele reformator al şcolii româneşti

Omul pe care toţi elevii trebuie să-l cunoască. Marele reformator al şcolii româneşti
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
17 Sep 2012   •   07:26

Se spune că Spiru Haret că este omul şcolii, cel care a reformat învăţământul românesc. Unele dintre ideile sale continuă să stăruie şi în zilele noastre. Se considera un colaborator al profesorilor, iar asta i-a adus trei mandate de ministru.

Departe de a se considera şeful profesorilor, Spiru Haret era un colaborator al acestora.  Nici o solicitare din partea dascălilor nu rămânea fără răspuns, iar asta i-a asigurat trei mandate de ministru.

Spiru Haret s-a născut la15 februerie 1851. A invățat la Dorohoi apoi, în septembrie 1862, a intrat ca bursier la Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti, unde a petrecut cinci ani din șapte ca intern.

Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de științe, secţia fizico-matematici, mecanica raţională , din 1878 până în 1910.

La Școala de poduri şi șosele, Haret a fost numit profesor la anul preparator , predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană şi în spaţiu şi geometria descriptivă.

Haret a predat, de asemenea, mecanica raţională la Școala de ofițeri de artileri și geniu, din 1881 până în 1890.
 
Din 1879 se face cunoscut drept "om al școlii", urmând o viață de inspector şi de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educaţiei. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.





 


×
Subiecte în articol: Spiru Haret profesor şcoală
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close