Antena 3 CNN Life Știinţă A fost descoperită „Supermama Cosmică”. Cercetătorii sunt uluiţi de această "fabrică de galaxii"

A fost descoperită „Supermama Cosmică”. Cercetătorii sunt uluiţi de această "fabrică de galaxii"

A fost descoperită „Supermama Cosmică”. Cercetătorii sunt uluiţi de această "fabrică de galaxii"
Sursa foto: Foto: M. Weiss, CXC/NASA
16 Aug 2012   •   21:40

Oamenii de ştiinţă au identificat un cluster de galaxii situat la 5,7 miliarde de ani-lumină de Terra, care produce un număr imens de stele, fiind cel mai productiv cluster identificat până acum în Univers, informează nationalgeographic.com

"Descoperirea acestei conglomerări de sute sau chiar mii de galaxii s-a derulat precum o cursă de rollercoaster, cu fiecare observaţie descopeream ceva şi mai incitant" a declarat astrofizicianul MIT Michael McDonald, cel care a condus studiul care detaliază concluziile privind Clusterul Phoenix, publicat miercuri de revista Nature.

"Am fost toţi foarte sceptici la început, deoarece nu se încadra în ceea ce ştiam noi despre cum ar trebui să arate astfel de conglomerate de galaxii", a declarat McDonald. "Dar de-a lungul câtorva luni ne-am convins că este vorba despre un sistem unic şi excepţional", a adăugat el.

Clusterul Phoenix este unul dintre cele mai mari astfel de formaţiuni din Univers, estimându-se că masa sa este de 25.000 de trilioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. De asemenea, se estimează că se află la  5,7 miliarde de ani-lumina de Pământ şi este "o insulă de mii de galaxii".

Clusterul a fost identificat în 2010 cu ajutorul telescopului de la Polul Sud, fiind studiat de atunci de o echipă de astronomi de la Kavli Institute for Astrophysics and Space Research din cadrul MIT. Cercetătorii au descoperit în urma acestor observaţii că în centrul acestui cluster se formează în fiecare an 750 de stele, un ritm extraordinar.

Galaxia noastră, Calea Lactee, «concepe» o singură stea pe an. Deoarece clusterul Phoenix produce într-o zi mai multe stele decât produce Calea Lactee într-un an, acesta a fost supranumit „supermama cosmică”.

Brian McNamara, astrofizician la University of Waterloo, a sintetizat problema pe care această descoperire o ridică oamenilor de ştiinţă: „Clusterul Phoenix nu se comportă la fel ca majoritatea galaxiilor aflate în această situaţie. Cu toate că avem multe idei pentru a explica acest lucru, nu ştim care dintre ele, dacă vreuna, este cea corectă”.×
Parteneri
Când trec românii la ora de iarnă 2023
x close