Antena 3 Life Știinţă "A schimbat felul în care omenirea priveşte Universul". Telescopul Hubble împlineşte 25 de ani

"A schimbat felul în care omenirea priveşte Universul". Telescopul Hubble împlineşte 25 de ani

20 Apr 2015   •   19:48
"A schimbat felul în care omenirea priveşte Universul". Telescopul Hubble împlineşte 25 de ani

Hubble, primul telescop spaţial construit de oameni, împlineşte în această săptămână 25 de ani de funcţionare în spaţiu, informează 20minutes.fr. De-a lungul existenţei sale, Hubble a dezvăluit imagini uluitoare ale unor galaxii îndepărtate.

"Hubble a schimbat felul în care omenirea priveşte Universul şi felul în care priveşte locul ei în Univers", a explicat Jennifer Wiseman, profesor de astronomie şi cercetătoare la Centrul Goddard administrat de NASA în Greenbelt, un oraş din statul american Maryland.

Telescopul Hubble a fost lansat pe 24 aprilie 1990, de naveta spaţială Discovery, fiind plasat pe o orbită aflată la 570 de kilometri deasupra Terrei.

Rezultat al colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), celebrul telescop a cunoscut însă şi câteva probleme de funcţionare la începutul "carierei" sale.

Începând din 1993, acest dispozitiv extraordinar a început să transmită imagini uluitoare ale unor supernove. Printre ele se aflau şi fotografii cu exploziile cataclismice marcând moartea unor stele, dar şi imagini surprinzătoare cu alte corpuri cereşti.

Una dintre fotografiile cele mai emblematice realizate de Hubble este o imagine cu alură biblică, ce prezintă coloane uriaşe de gaz şi praf interstelar, aflate la 6.500 de ani-lumină de Terra, în roiul galactic Messier 16 din constelaţia Şarpelului, cunoscută sub denumirea "Stâlpii Creaţiei".Telescopul cu o greutate de 11 tone poartă numele unui pionier al astronomiei, Edin Powell Hubble (1889-1953). Hubble a realizat peste 1 milion de fotografii cu corpuri cereşti, inclusiv ale unora aflate la limitele Universului, permiţând astronomilor să calculeze cu o precizie mai mare vârsta Universului, estimată la 13,8 miliarde de ani.

Datorită observaţiilor făcute cu Hubble, astrofizicienii au putut să confirme, în 1988, că expansiunea Universului se accelerează. Descoperirea le-a adus premiul Nobel pentru fizică pe anul 2011 cercetătorilor americani Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt şi Adam G. Riess.

Vedeţi cele mai frumoase imagini surprinse de Hubble în galeria foto de mai sus


×
Subiecte în articol: telescopul hubble NASA
Parteneri
x close