Antena 3 CNN Life Știinţă Ai crede că este o pictură semnată Van Gogh, dar e miracolul care ne ţine în viaţă. Imagini spectaculoase publicate de NASA

Ai crede că este o pictură semnată Van Gogh, dar e miracolul care ne ţine în viaţă. Imagini spectaculoase publicate de NASA

Ai crede că este o pictură semnată Van Gogh, dar e miracolul care ne ţine în viaţă. Imagini spectaculoase publicate de NASA
Sursa foto: Foto: nasa.gov
20 Iul 2012   •   20:14

Pare a fi opera unui pictor post-impresionist precum Van Gogh, în realitate însă este o hartă întocmită de NASA care surprinde suprafaţa fierbinte a soarelui.

Folosind o tehnică cu totul specială, prin care sunt procesate cantităţi mari de date, Nicholeen Viall, cercetător în cadrul Goddard Space Flight Centre al NASA, a surprins dinamica suprafeţei solare pe o perioadă de 12 ore, scrie Daily Mail.

Fiecare pixel conţine o bogăţie de informaţii cu privire la schimbările de temperatură şi oferă indicii referitoare la mecanismele care conduc la schimbările de temperatură de la nivelul atmosferei extinse a Soarelui, numita Corona.

"O faţetă crucială a ştiinţei, însă adesea subapreciată, este aceea de a alege cum să transformi informaţiile brute obţinute, în lucruri uşor de înţeles, precum imaginile", spune un purtător de cuvânt al Agenţiei Spaţiale.



Viall a folosit imaginile de înaltă rezoluţie furnizate de Observatorul Dinamic Solar al NASA (SDO) pe care le-a combinat.

În imaginile furnizate de NASA putem remarca, pe durata de 12 ore, care sunt cele mai fierbinţi zone din Soare (cele colorate în roşu) şi care sunt cele în curs de răcire (colorate în galben).



 

×
Subiecte în articol: Soare
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close