Antena 3 CNN Life Știinţă Alimentele pe care le credeai sănătoase, nu sunt, de fapt, chiar atât de benefice

Alimentele pe care le credeai sănătoase, nu sunt, de fapt, chiar atât de benefice

Alimentele pe care le credeai sănătoase, nu sunt, de fapt, chiar atât de benefice
02 Dec 2012   •   21:34

Există alimente, considerate sănătoase, însă medicii sunt de părere că aceste produse nu funcţionează cum ar trebui, sugerând eliminarea lor din alimentaţie, scrie Mediafax.

Margarina care reduce colesterolul

Dr. Aseem Malhotra, cardiolog şef la Forumul Naţional de Obezitate, susţine că le recomadă pacienţilor săi să consume unt în loc de margarină. Mai multe studii demonstrează că grăsimea saturată din produsele lactate naturale pot fi benefice pentru reducerea atacurilor cardiace, motivul fiind vitaminele esenţiale pe care le conţin, de exemplu A şi D, precum şi nutrienţii elementari precum calciu şi fosfor. Studiile arată de asemenea că aceste produs reduc riscul de boli ale inimii sau infarct.

"Eu nu mă apropii de Benecol (firma care produce margarina care reduce colesterolul) sau de orice alt fel de produs de tipul margarinei care pretind că diminuează colesterolul şi îi sfătuiesc şi pe pacienţii mei să nu se apropie de ele", a precizat medicul.

"În primul rând, sunt scumpe; în al doilea rând, aceste produse sunt artificiale, umplute cu substanţe nenaturale care chiar nu îţi pot face niciun bine; şi în al treilea rând, nu cred că au vreun beneficiu pentru sănătate care să poată fi demonstrat", a menţionat doctorul.

Morcovii

Shamina Asif, membru în Consiliul Colegiului de Optometrişti susţine că morcovii nu ajută la sănătatea ochilor, aceştia nefiind mai folositori pentru ochii noştrii ca altă legumă.

Potrivit medicului, acest mit datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Guvernul a motivat supraproducţia de morcovi din timpul războiului prin faptul că randamentul deosebit al Forţelor Aeriene Regale britanice atât în zborurile de noapte, cât şi în ochirea ţintelor, a fost posibil datorită consumului ridicat de morcovi, bogaţi în caroten.

Shamina Asif menţionează că legumele cu frunze sunt cele mai bune pentru ochi, precum spanacul şi napii. Acestea conţin luteină şi zeaxanthină, care ajută la protecţia împotriva degenerescenţei maculare legate de vârstă (DMLV), cea mai frecventă cauză pentru orbire în Marea Britanie.

Smoothie

Sucurile de fructe sau legume, combinate cu produse animale, cum ar fi laptele, branza de vaci sau smântâna, cu adaosuri de mirodenii, zahăr sau miere reprezintă un raport de sute de calorii în plus faţă de cele pe care ar trebui să le consumăm.

Aceste sucuri de fructe sunt mult mai sănătoase decât sucurile carbogazoase, dar beneficiile pentru sănătate sunt îndoielnice, avertizează Helen Bond, un dietetician britanic.

Potrivit acesteia, majoritatea "smoothie"-urilor cumpărate din comerţ au un nivel foarte ridicat de calorii, conţinând cantităţi suplimentare de iaurt, siropuri, zahăr, chiar şi unt de arahide şi ciocolată.

Caloriile provin nu numai din adaosurile de zahăr, ci şi din zaharurile naturale din fructe.

Pe lângă toate acestea, fructele îşi pierd din fibre în procesul de stoarcere, însemnând că unii nutrienţi prezenţi de obicei în fructele sau legumele întregi sunt eliminaţi şi că senzaţia de saţietate durează, astfel, mai puţin.

Uleiul din ficat de cod


Cu toate că este considerat foarte bun pentru osteoartrită, nu există absolut nicio dovadă că acest ulei are vreaun beneficiu.

"Sfatul nostru este să ne concentrăm mai degrabă pe ceea ce ştim că funcţionează - exerciţiul", este de părere Haseler. "Cercetările arată că acesta este, de fapt, cel mai eficient tratament care să nu se bazeze pe medicamente pentru reducerea durerii şi ămbunătăţirea mişcării. Este şi un mod excelent de a preveni osteoartrita de la bun început. Deci renunţaţi la uleiul din ficat de cod şi apucaţi-vă de mişcare," spune Dr Christine Haseler, consilier în medicină generală al centrului de caritate Arthritis Care din Marea Britanie.

Stafidele acoperite de iaurt


Chiar dacă acestea sunt un exemplu de alimente care arată sănătos, ele sunt pline de calorii, spune Victoria Taylor, un dietetician senior pentru sănătatea inimii de la British Heart Foundation. Principalele ingrediente ale "iaurtului" din stafidele şi nucile acoperite în iaurt sunt zahărul şi grăsimea.

În general, iaurtul lipseşte cu desăvârşire, învelişul fiind format din zahăr, ulei, lapte praf şi pudră de iaurt.

Fructele de pădure

Faptul că fructele de pădure previn sau stopează demenţa nu este un lucru dovedit.

Potrivit Dr Simon Ridley, şeful departamentului de cercetare la Centrul pentru Alzheimer din Marea Britanie, a fost descoperit că o porţie de astfel de fructe ar putea ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă şi, în plus, consumul de fructe este bun în general. Dar este complet neadevărat că dacă mănânci în fiecare zi castroane de căpşuni şi afine, eşti în afara oricărui pericol.

Studiile s-au concentrat pe faptul că anumite fructe sălbatice sunt bogate în chimicale cu proprietăţi antioxidante antiinflamatoare puternice.

Sucul de portocale

"Am pierdut şirul oamenilor care cred că sucul de portocale e bun pentru probleme respiratorii şi cele cu inima", a spus Sammy Margo, fizioterapeut şi purtător de cuvânt al Societăţii Atestate de Fizioterapie, fiind de părere că este absurd să crezi că sucul va furniza vitamina C atât de necesară pentru deblocarea plămânilor.

"Din lucrul cu pacienţii bolnavi de fibroză chistică, ştim că poate duce, de fapt, la înrăutăţirea situaţiei", a precizat Margo, explicând în continuare:

"Sucul de portocale (mă refer la cel procesat mai degrabă decât la cel proaspăt stors) formează mucus, provocând secreţii din ce în ce mai groase. Pentru fizioterapiştii care încearcă să regleze sistemele respiratorii ale oamenilor, acesta este un coşmar - ca şi cum ai încerca să scoţi ketchup de roşi dintr-o sticlă."

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close