x close

Au căutat această femeie 25 de ani. E printre puținii oameni care pot să facă ASTA

de D.G.    |    02 Aug 2016   •   09:11
Au căutat această femeie 25 de ani. E printre puținii oameni care pot să facă ASTA 817 foto: pixabay.com

Oamenii au patru celule cu con, dar majoritatea persoanelor au al patrulea con funţional.

Neurologii din Marea Britanie au anunţat, recent, că au descoperit o femeie care are un nou tip de celule cu con în ochi. Studiile au durat 25 de ani, potrivit descopera.ro.

Conform unor estimări, aceasta poate vedea cu 99 de milioane de culori mai multe decât restul persoanelor, cercetătorii numind aceste persoane cu super-vedere,,tetracromatici''.

Majoritatea persoanelor sunt tricromaţi, ceea ce înseamnă că au doar trei tipuri de celule cu con în ochi.

Fiecare tip de con este capabil să distingă aproape 100 de nuanţe, combinate cele trei conuri pot distinge până la 1 milion de culori diferite. Majoritatea persoanelor care nu văd culorile au doar două celule cu con funcţionale, de aceea pot vedea doar 10.000 de nunaţe, la fel ca majoritatea mamiferelor, precum câini.

Un doctor din nordul Anglia care are patru celule cu con funţionale poate distinge 100 de milioane de culori.

Cunoscută cu denumirea de cDa29, cercetătorii au descoperit-o pe această femeie acum doi ani, după căutări care au durat peste 25 de ani.

Ideea unei persoane tetracromate a fost prima dată expusă în 1948, de cercetătorul danez HL de Vries, care a descoperit lucruri interesante în ochii persoanelor care nu puteau să distingă culorile.

În timp ce bărbaţii care nu disting culorile au doar două celule cu con şi un al treilea con mutant, care este mult mai puţin sensibil la lumina roşie sau verde, acesta a demonstrat că mama şi fiica unui bărbat de acest tip aveau un con mutant şi trei celule cu con normale. Ceea ce înseamnă că aveau patru tipuri de celule cu con, deşi doar trei funcţionau corespunzător.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati