Antena 3 CNN Life Știinţă Cum miroase spaţiul cosmic. Astronauţii descriu secretele olfactive ale Universului

Cum miroase spaţiul cosmic. Astronauţii descriu secretele olfactive ale Universului

Cum miroase spaţiul cosmic. Astronauţii descriu secretele olfactive ale Universului
Sursa foto: Foto: popsci.com
24 Iul 2012   •   08:59

Când se întorc din spaţiu, astronauţii aduc cu ei un miros special. O mireasmă un pic ciudată şi nemaîntâlnită. Ceva care aduce cu mirosul „fripturii la grătar” şi cu „metalul încins”.

Exploratorii Universului descriu mirosul spaţial în termeni destul de bizari. „În mod sigur, este un miros care nu seamănă cu nimic altceva”, susţine astronautul Tony Antonelli.

Pe lângă mărturiile astronauţilor, oamenii de ştiinţă au început să studieze cu atenţie acest aspect. Cercetătorii NASA încearcă să reproducă mirosul în scopuri de antrenament, în încercarea de a obişnui cât mai bine astronauţii cu mediul spaţial.

Chimistul Steve Pearce a fost angajat de NASA pentru a recrea mirosul spaţial.

Este foarte greu de descris mirosul. Nu este la fel ca atunci când încerci să explici care este mirosul unui nou aliment, de exemplu. Cel mai bun termen pe care l-am putut găsi pentru a descrie acest miros este „metalic”. Îmi aduce aminte de vacanţele din timpul facultăţii când lucram cu aparatul de sudură. Îmi aduce aminte de mirosul dulceag al fumului scos de aparatul de sudură. Acesta este mirosul spaţiului”, spune Steve Pearce.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close