Antena 3 CNN Life Știinţă De unde provine senzaţia de deja vu. Cea mai nouă explicație științifică

De unde provine senzaţia de deja vu. Cea mai nouă explicație științifică

De unde provine senzaţia de deja vu. Cea mai nouă explicație științifică
Sursa foto: Foto pixabay.com
22 Aug 2016   •   08:25

Cercetătorii au descoperit o nouă explicaţie a particularităţii stranii din creierul uman, numită deja vu. Akira O'Conner, de Universitatea din St. Andrews, din Marea Britanie, a explicat cum deja vu-ul este doar o metodă prin care creierul uman îşi verifică sistemul de memorie.

O'Conner şi colegii săi au dezvoltat o tehnică de declanşare artificială a deja vu-ului. Pentru a obţine acest lucru, echipa le-a prezentat participanţilor la studiu o serie de cuvinte înrudite, fără a dezvălui cuvântul care le leagă între ele, scrie Descoperă.

De exemplu, în cadrul unui test, echipa a oferit cuvintele pat, pernă, vis şi noapte fără a oferi şi termenul somn.

Pentru a fi siguri că participanţii nu au auzit şi cuvântul somn, cercetătorii i-au întrebat pe participanţi dacă au auzit un cuvânt care începe cu litera ,,s'', aceştia negând afirmaţia. Mai târziu, când au fost întrebaţi ce cuvinte le-au fost prezentate, majoritatea au avut tendinţa să spună că au auzit şi cuvântul somn.

Utilizând rezonanţa magnetică funcţională, echipa a observat că atunci când deja vu-ul apare, cea mai activă parte din creier nu este cea legată de memorie, cum ar fi hipocampusul, ci zona frontală care este implicată în luarea deciziilor.

 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close